De Amerikaanse president Donald Trump sluit zijn tweedaagse bezoek aan Frankrijk vrijdag af in Parijs. Hij is eregast tijdens de viering van Quatorze Juillet.

Donald en Melania Trump werden vrijdagochtend op het Place de la Concorde ontvangen door de Franse president Emmanuel Macron en zijn vrouw.

14 juli is een nationale feestdag in Frankrijk. Op Quatorze Juillet wordt de bestorming van de Bastille in 1789 herdacht. Dat was het begin van de Franse Revolutie.

De reden voor het bezoek van Trump is de herdenking van de Amerikaanse inzet in de Eerste Wereldoorlog precies 100 jaar geleden. De Amerikanen vochten toen samen met Frankrijk tegen Duitsland.

Aan de parade namen meer dan 3700 militairen en ruim tweehonderd voertuigen deel. Ook Amerikaanse militairen marcheerden mee, vijf van hen in uniformen uit de tijd van de Eerste Wereldoorlog.

Verschillen

Trump was donderdag al in Frankrijk aangekomen. Tijdens een bijeenkomst in het Élysée-paleis zochten beide presidenten toenadering tot elkaar en zetten hun verschillen van inzicht over het klimaatbeleid even opzij.

Trump en Macron bereikten overeenstemming over een gemeenschappelijke aanpak van een routekaart voor de toekomst van Syrië na de burgeroorlog en in de strijd tegen terreur.

Voor de ceremonie op de Champs-Élysées waren strenge veiligheidsmaatregelen genomen. De politie had 3500 manschappen ingezet tijdens de parade. Bezoekers moesten hun tassen laten zien en werden gedeeltelijk gefouilleerd. Minister van Binnenlandse Zaken Gérard Collomb zei tegen de zender BFMTV dat ook twee drones waren ingezet.

Nice

Na het vuurwerk zal Trump terugkeren naar de Verenigde Staten. Macron woont later vrijdag een herdenking in Nice bij. 

Daar werd Quatorze Juillet vorig jaar ruw verstoord door een aanslag op de boulevard. Een vrachtwagen reed in op de mensenmassa die aanwezig waren voor de viering. 86 mensen kwamen hierbij om het leven.