Nobelprijswinnaar Liu Xiaobo, die sinds 2009 gevangen zat, is op 61-jarige leeftijd overleden. Liu was eind juni van de gevangenis naar een ziekenhuis gebracht. Hij werd hier nog wel bewaakt.
 

​De Europese Unie en de Verenigde Staten hadden vorige week nog hun zorgen geuit tegenover China over de medische behandeling van Liu. Volgens de EU en de VS moest Liu de mogelijkheid worden geboden om in het buitenland hulp te krijgen.

Hij werd behandeld voor een vergevorderde vorm van leverkanker. 

Liu werd in 2009 veroordeeld tot elf jaar gevangenisstraf voor het "aanzetten tot omverwerping van de staat". Liu was in 2008 een van de auteurs van een petitie voor politieke hervorming in China. Hij was ook betrokken bij de studentenprotesten op het Plein van de Hemelse Vrede in 1989.

Huisarrest

Hij ontving in 2010 de Nobelprijs voor de Vrede, maar zat toen al vast. Zijn vrouw staat sinds 2010 onder huisarrest, al is zij nergens officieel voor veroordeeld.

Vrijdag werd tijdens pro-democratie demonstraties in Hongkong ook om de vrijlating van Liu gevraagd. De Chinese president Xi Jinping was in Hongkong om te vieren dat het gezag over de stad twintig jaar geleden werd overgedragen van het Verenigd Konkrijk aan China.

'Moedig'

Vanuit de hele wereld is donderdag bedroefd gereageerd op het overlijden van Liu. De Duitse bondskanselier Angela Merkel noemde hem "een moedige vechter voor burgerrechten en vrijheid van meningsuiting'. Ook Frankrijk en de VS prezen de ''moedige'' activist.

De drie landen en de Verenigde Naties vragen China om de echtgenote van Liu en haar broer weer in vrijheid in hun leven te laten leiden. ''Ik roep de Chinese regering op het huisarrest van Xia in te trekken en haar toe te staan China te verlaten, zoals ze zelf wenst'', zei de Amerikaanse minister Rex Tillerson (Buitenlandse Zaken).