Zes Afghaanse tienermeisjes die in de VS mee willen doen aan een belangrijke robotwedstrijd, krijgen bij uitzondering toch een visum voor hun reis naar Amerika.

De jongeren waren geselecteerd voor een internationale wedstrijd waar zij hun robot zouden mogen presenteren.

Doordat begin juli het reisverbod van president Donald Trump voor inwoners van zes moslimlanden deels van kracht werd, konden de meisjes niet meer naar de competitie die half juli in Washington plaatsvindt.

De kritiek op deze gang van zaken nam de afgelopen twee weken toe. De meisjes hadden alle benodigde papieren voor hun visa al geregeld. Sommigen hadden hiervoor een aantal dagen moeten reizen naar het Amerikaanse consulaat in Afghanistan.

Volgens de website Politico heeft president Trump zelf besloten dat voor de zes jongeren een uitzondering gemaakt kan worden.

Verkeerde boodschap

"Homeland Security heeft deze zaak grondig bestudeerd", liet een woordvoerder van de Nationale Veiligheidsadviseur van het Witte Huis donderdag weten. "We zijn enorm trots dat we deze jonge wetenschappers mogen ontvangen. Zij vertegenwoordigen het beste van het Afghaanse volk, en zijn de toekomstige leiders van dat land."

Critici stelden onder meer dat het inreisverbod van Trump een verkeerde boodschap stuurt aan het Afghaanse volk. In Afghanistan zijn nog steeds Amerikaanse troepen, om te vechten tegen de Taliban. Bovendien wordt Trump verweten dat hij met zijn ban moslims benadeelt, iets dat niet mag van de Amerikaanse grondwet.