De betrokkenen bij de moord op de Russische oppositieleider Boris Nemtsov hebben donderdag tot twintig jaar cel opgelegd gekregen.

Zaur Dadayev, een oud-soldaat uit de deelrepubliek Tsjetsjenië, krijgt twintig jaar cel opgelegd. Hij is de enige van de vijf verdachten die vlak na de moord in februari 2015 bekende betrokken te zijn geweest. 

De andere vier beklaagden hebben elf tot negentien jaar cel gekregen.

Nemtsov, een liberale Russische politicus en Poetin-criticus, werd in februari 2015 op straat in Moskou, niet ver van het Kremlin, doodgeschoten. Enkele uren eerder had hij op de radio nog kritiek geleverd op het beleid van president Vladimir Poetin.

Beloning

Dadayev, die de trekker overhaalde, zei dat de groep een beloning van 223.000 euro tegemoet kon zien voor het vermoorden van de politicus.

Aanhangers van Nemtsov reageerden sceptisch toen de jury eerder oordeelde dat de groep veroordeeld werd voor de moord. Ze wezen erop dat de rechtbank verdacht weinig belangstelling toonde voor de toedracht. "Het is de grootste misdaad van de eeuw, en toch hebben ze de organisatoren of degene die er opdracht toe gaf niet kunnen identificeren", zei de advocaat van de dochter van Nemtsov.

Een woordvoerder van de Russische regering verklaarde eerder dat het gaat om een "uitzonderlijk complexe zaak", en het jaren kan duren voordat het brein achter de moord wordt geïdentificeerd.