Het Zambiaanse parlement heeft dinsdag ingestemd de vorige week uitgeroepen noodtoestand in het land met drie maanden te verlengen.

Zambia verkeert sinds de arrestatie van oppositieleider Hakainde Hichilema in april in een politieke crisis. Hichilema verloor vorig jaar de verkiezingen nipt van de zittende president Edgar Lungu, en werd dit voorjaar opgepakt omdat hij zou willen proberen de regering omver te werpen.

Lungu riep vorige week voor het eerste sinds 1997 de noodtoestand uit na een grote brand op een markt in de hoofdstad Lusaka. Lungu noemt deze en andere branden “daden van sabotage” door zijn politieke tegenstanders, in een poging het land onbestuurbaar te maken. 

Branden

Het parlement kondigde vandaag een verlenging van drie maanden aan om de openbare orde te verstellen. Wetshandhavers zouden zo voldoende tijd krijgen maatregelen te nemen tegen het grote aantal politiek gemotiveerde branden en grootschalig vandalisme, onder meer aan hoogspanningsdraden.

Zambia, de op één na grootste koperproduct van Afrika, wordt over het algemeen gezien als een van de meest stabiele democratische landen van het continent.