De Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Koeweit hebben er maandag bij de Arabische landen die het boycot tegen Qatar aanvoeren op aangedrongen zo snel mogelijk in dialoog te gaan met het Golfstaatje.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson en de Britse veiligheidsadviseur Mark Sedwill spraken maandag over het conflict in Koeweit, dat optreedt als bemiddelaar in het conflict. 

Saudi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), Egypte en Bahrein, vier van de zes landen die Qatar boycotten, lieten vorige week weten dat hun lijst met dertien eisen aan het Golfstaatje is verlopen. Ze kondigden nieuwe politieke, economische en juridische maatregelen aan. 

De Verenigde Staten vrezen voor een patstelling in het conflict tussen beide partijen. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken van de VS waarschuwde dat de diplomatieke ruzie tussen de landen mogelijk nog "weken tot maanden" kan voortduren.

Boycot

Saudi-Arabië, Egypte, Bahrein, Jemen, de Verenigde Arabische Emiraten en Libië maakten 5 juni bekend de diplomatieke banden met Qatar te verbreken. Het land zou zich schuldig maken aan het ondersteunen van terroristische groeperingen. Dat zou bijdragen aan de onrust in de regio. Qatar verwerpt deze beweringen.