Zeker 14.000 mensen zijn in Canada geëvacueerd na natuurbranden. Door een combinatie van langdurige droogte, harde wind en onweer braken vrijdag branden uit in de provincie British Columbia.

Het vuur had maandagmiddag (lokale tijd) al zeker 38.000 hectare grond verwoest, zeggen de autoriteiten. De provinciale brandweerchef Kevin Skrepnek erkende tegenover CBC News dat het door brand getroffen gebied in werkelijkheid vermoedelijk een stuk groter is. Er zouden op dit moment meer dan tweehonderd branden woeden.

Canadezen in het rampgebied vertelden hoe ze soms halsoverkop moesten vertrekken. "We zaten thuis films te kijken", zei inwoner Tatiana Ruiz uit het plaatsje 100 Mile House. "Plots klopten ze op de deur. We verzamelden onze spullen in twee tot drie minuten."

Wind

Ruiz, haar gezin en ongeveer tweeduizend andere mensen vertrokken volgens CBC in het holst van de nacht uit hun woonplaats, nadat de vlammen de gemeente tot op een kilometer waren genaderd. Dat gebeurde nadat de wind plots aan kracht had gewonnen.

De provincie British Columbia kondigde zaterdag voor het eerst in veertien jaar de noodtoestand af. Ook in 2003 gebeurde dat vanwege bosbranden. In 2016 moesten circa negentigduizend mensen van de stad Fort McMurray in de provincie Albert worden ëvacueerd vanwege hevige bosbranden.

Canadese provincie wordt geteisterd door enorme bosbranden
41
Canadese provincie wordt geteisterd door enorme bosbranden