De ontmoeting die Donald Trump Jr. vorig jaar had met een Russische advocate was bedoeld om belastende informatie te verkrijgen over Hillary Clinton. 

Dat meldt The New York Times op basis van vijf ingewijden. Volgens de krant is dit de eerste aanwijzing dat mensen dicht bij Trump bereid waren Russische hulp te accepteren tijdens de presidentsverkiezingen.

Er zou hen belastende informatie over de Democratische presidentskandidaat Clinton zijn beloofd. Het is nog onduidelijk of er inderdaad dergelijke informatie is doorgespeeld.

De krant maakte zaterdag al bekend dat Donald Trump Jr. en de schoonzoon van Donald Trump, Jared Kushner, vorig jaar vlak na de Republikeinse presidentsnominatie van Trump een ontmoeting hadden met een Russische advocaat die wordt gelinkt aan het Kremlin.

Verklaring

In een verklaring stelt Trump Jr. dat de advocate informatie zou hebben over Russen die Clinton en de Democratische partij financieel steunden. Maar volgens hem was de informatie onduidelijk. "Het werd snel duidelijk dat ze geen betekenisvolle informatie had."

Trump Jr. meldde eerder al dat het gesprek al gauw ging over de adoptie van Russische kinderen. Dat was voor haar de echte reden om af te spreken, meent hij. Tevens zegt Trump Jr. dat hij Manafort en Kushner gevraagd had om bij het gesprek aanwezig te zijn. Maar ze wisten niet waar de ontmoeting over zou gaan.

Ontmoeting

Een woordvoerder van de president laat weten dat Trump zelf niet van de ontmoeting op de hoogte was. Een woordvoerder van het Kremlin meldt maandag de advocate niet te kennen. 

De Amerikaanse president sprak vrijdag tijdens de  G20-top in Hamburg met de Russische president Vladimir Poetin over de mogelijke Russiche inmenging in de Amerikaanse verkiezingen. Volgens de Amerikaanse VN-ambassadeur Nikki Haley gaat Trump er wel degelijk vanuit dat Rusland erachter zit.