Duitsland is zondag begonnen om zijn troepen terug te trekken van de Turkse luchtmachtbasis Incirlik. Vanuit die basis ondersteunden de Duitsers de internationale operaties tegen Islamitische Staat in Syrië en Irak.

Duitsland trekt zijn troepen terug nadat de Turkse autoriteiten Duitse parlementariërs herhaaldelijk geen toestemming gaven voor een bezoek aan de eigen manschappen, die in Turkije zijn gelegerd.

Het Duitse parlement keurde de terugtrekking van de Duitse militairen in juni goed. De regering-Erdogan wil niet dat Duitse parlementariërs een bezoek brengen aan de 250 manschappen die in Incirlik zijn gelegerd om te helpen bij de strijd tegen IS. Daarop zei de Duitse ministers van Buitenlandse Zaken Sigmar Gabriel dat zijn land geen andere keuze heeft dan zijn troepen terug te trekken. 

De ongeveer 260 manschappen en meerdere toestellen van het type Tornado en een tankvliegtuig worden nu verplaatst naar Jordanië. Hun werk ligt daardoor ongeveer twee maanden stil.

Spanningen

De betrekkingen tussen beide NAVO-landen zijn gespannen sinds Duitsland asiel gaf aan Turkse officieren die Ankara ervan beschuldigt lid te zijn van de Gülenbeweging. Volgens de Turkse regering zat die beweging achter de mislukte staatsgreep in juli vorig jaar.