Door de gewelddadige protesten rond de G20-top in Hamburg zijn minstens 476 politieagenten gewond geraakt. Die telling bracht de politie in de stad zondag naar buiten.

De top werd zaterdag met een gezamenlijke slotverklaring afgesloten en daarmee hoopte de politie op een einde van de ongeregeldheden. Toch trokken relschoppers enkele uren na de beëindiging van de top door Hamburg en lieten wederom een spoor van vernieling achter.

Bovendien bekogelden de demonstranten politieagenten met flessen, vuurwerk en andere voorwerpen. Eerder plunderden onruststokers winkels en staken auto's in brand.

Tal van extreemlinkse en anarchistische groepen die zich tegen de gevestigde orde en het kapitalisme keren, wilden de afgelopen dagen de internationale economische topconferentie van de G20 verstoren. De demonstranten keuren het af dat de politieke leiders in hun ogen bij het maken van hun beleid vooral aan geld denken.

Geen Nederlanders

De linkse fractie in het parlement van stadstaat Hamburg heeft zondag een onderzoek geëist naar de rellen. Bondskanselier Angela Merkel beloofde de slachtoffers zaterdag een schadevergoeding. Onderzoek moet uitwijzen wie en in welke mate gedupeerd is geraakt.

Bij het ministerie van Buitenlandse Zaken zijn geen meldingen binnengekomen van Nederlanders die zijn opgepakt wegens de rellen bij de G20-top in Hamburg. Een woordvoerder van het ministerie liet dat zondag weten.

Duizenden mensen lopen protestmars tegen G20 in Hamburg
54
Duizenden mensen lopen protestmars tegen G20 in Hamburg

Anarchisten

Donderdag hield de Duitse politie bij de grens nog een bus met circa dertig Nederlandse actievoerders aan die op weg waren naar de G20-top. De activisten mochten Duitsland niet in, omdat een aantal bekend is bij de Nederlandse politie.

Volgens het Dreigingsbeeld Terrorisme Nederland (DTN) van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid is een aantal Amsterdamse anarchisten internationaal actief.

Angela Merkel

De Duitse Bondskanselier Angela Merkel sloot zaterdagmiddag de tweedaagse top in Hamburg af.

Ze veroordeelde het gebruikte geweld door de betogers toen ook hard. "Er is geen rechtvaardiging voor plunderen, brandstichting en de brutale aanvallen op de politie. Iedereen die zo doet hoort niet thuis binnen onze democratische samenleving."

Rellen tijdens G20-top in Hamburg

In de avond verzamelden volgens de politie zo’n zeshonderd betogers op de Neue Pferdemarkt en de nabijgelegen Schulterblattstraat waar eerder rellen uitbraken © AFP
Demonstranten werden met waterkanonnen geprobeerd op afstand gehouden. © AFP
De politie gebruikte ook pepperspray om demonstranten uit elkaar te drijven. © AFP
Enkele uren na het eindigen van de G20-top laaien de ongeregeldheden in Hamburg weer op. © AFP
Op de Deichtorplatz in Hamburg verzamelden duizenden demonstranten zich voor de protestmars 'Grenzeloze Solidariteit in plaats van de G20'. © AFP
De politie meldde zaterdagmorgen dat de rust in en rond de Schanzenviertel was teruggekeerd. © ANP
In de wijk Schanzenviertel in Hamburg plunderden zo'n vijfhonderd demonstranten een supermarkt. © ANP
Vele ruiten werden vernield. © ANP
Rond 6.00 uur is de stadsreiniging begonnen met het opruimen van troep. © ANP
De politie in Hamburg zet waterkanonnen in tegen de demonstranten. © AFP
Meerdere auto's zijn in brand gestoken door de relschoppers. © AFP
Een relschopper gooit een fiets op een aangestoken vuur. © AFP
Tal van extreemlinkse en anarchistische groepen willen de internationale economische topconferentie van de G20 verstoren. © ANP
Voor de top is een veiligheidszone ingesteld. Desondanks heeft de politie grote moeite om de demonstranten op hun plek te houden. © ANP
Demonstranten hebben in de straten barricades opgeworpen en in brand gestoken. © AFP
Een relschopper wordt opgepakt door de oproerpolitie. © ANP
De Duitse autoriteiten vrezen dat er naar schatting achtduizend gewelddadige relschoppers op de G20 top in Hamburg afkomen. © ANP
Naast auto's zijn ook veel ramen, deuren en straatmeubilair vernield. © AFP
De politie zet waterkanonnen in tegen de relschoppers. © AFP
Een activiste verkleed als clown wordt aangehouden tijdens de G20 in Hamburg. © AFP
Vanaf de eerste dag van de G20-top in Hamburg komt het tot confrontaties tussen relschoppers en de politie. © ANP