Een protestmars tegen het beleid van president Erdogan van Ankara naar Istanbul is zondagmiddag geëindigd met een massabetoging die door honderdduizenden Turken werd bijgewoond.

De massabetoging in de wijk Maltepe in Istanbul vormde het slotstuk van een mars van de grootste oppositiepartij van Turkije, de CHP, die bedoeld is als protest tegen de islamitische-conservatieve regering.

Op 15 juni begon oppositieleider Kemal Kilicdaroglu aan een wandeltocht van 450 kilometer. Met zijn mars wilde hij protest aantekenen tegen het zonder een aanklacht gevangen zetten van een van zijn parlementariërs. Gaandeweg sloten tienduizenden mensen zich aan bij de mars, die zich geleidelijk ontpopte tot het grootste protest tegen president Erdogan en zijn beleid in jaren.

Deelnemers aan de massabetoging zwaaiden met vlaggen met daarop het woord 'gerechtigheid', verwijzend naar de in hun ogen onterechte arrestatie van CHP-lid Enis Berberoglu. Hij werd in juni veroordeeld tot een gevangenisstraf van 25 jaar wegens vermeende spionagepraktijken. 

In het stadsdeel waren zondag zware veiligheidsmaatregelen van kracht, en zeker 15.000 politieagenten op de been.

Erdogan

De Turkse president Erdogan bekritiseerde Kilicdaroglu toen hij zijn protest begon en zei dat rechtvaardigheid in het parlement moeten worden gezocht en niet op straat. Hij vergeleek de betogers met degenen die achter de mislukte staatsgreep zaten. Het is deze week een jaar geleden dat er een mislukte staatsgreep werd gepleegd in Turkije.

Tienduizenden mensen op de been voor 'Gerechtigheidsmars' in Istanbul
55
Tienduizenden mensen op de been voor 'Gerechtigheidsmars' in Istanbul