De Amerikaanse president Donald Trump gaat er wel degelijk vanuit dat Rusland zich gemengd heeft in de Amerikaanse verkiezingen. 

Dat stelt de Amerikaanse VN-ambassadeur Nikki Haley zaterdag in een interview met CNN. "Iedereen weet dat Rusland erachter zit, en zo ook Trump."

Haley werd gevraagd naar de ontmoeting tussen Trump en de Russische president Vladimir Poetin tijdens de G20-top in Hamburg. In dat gesprek sneed Trump gelijk het gevoelige onderwerp aan. "Ja, we weten dat je je met onze verkiezingen hebt bemoeid. Iedereen weet dat Rusland dit doet. Niet alleen in Amerika, maar ook op andere continenten. Het is een manier van chaos stichten", zou Trump hebben gezegd.

Haley stelt dat Poetin door te ontkennen gezichtsverlies probeert te vermijden. Trump en Poetin ontmoetten elkaar vrijdag tijdens de G20-top in Hamburg. Ze spraken onder meer over Oekraïne, terrorisme en cyberveiligheid. Het was de eerste ontmoeting tussen de twee als staatshoofden.

Onuitgesproken

"Iedereen probeert te muggenziften over wat hij zegt en wat niet, maar praten is één ding, daden zijn een ander", legt Haley uit. Trump heeft Poetin geconfronteerd en volgens haar is het afwachten hoe het zich verder ontwikkelt.

Trump heeft zich nooit duidelijk over de kwestie uitgesproken. Ook na de ontmoeting met Poetin, die alles ontkende, bleef het onduidelijk of Trump de Russen iets verwijt. Volgens Poetin zou zijn Amerikaanse ambtsgenoot zich hebben neergelegd bij zijn antwoorden.

Ontmoeting

Tijdens een bezoek aan Polen donderdag zwakte Trump de verdenkingen wat betreft de Russische hackpogingen tijdens de Amerikaanse verkiezingen nog af. Hij zei dat "niemand zeker weet wat er is gebeurd. Ik denk dat Rusland erachter kan zitten, maar mensen in andere landen manipuleren ook. Ik wil geen namen noemen, maar ik denk dat er een heleboel mensen zijn die zich zo in zaken mengen.''

Het volledige interview met Haley over de kwestie wordt zondagochtend Amerikaanse tijd uitgezonden op CNN.