Enkele uren na het eindigen van de G20-top laaiden de ongeregeldheden in Hamburg weer op. De politie heeft meerdere waterkanonnen ingezet om een einde te maken aan verschillende zitblokkades in de stad. 

Enkele honderden demonstranten bekogelden de politie met flessen, rotjes en andere voorwerpen. Ook werden winkels geplunderd en barricades in brand gestoken. Motorvoertuigen, vuilnisemmers en fietsen gingen volgens de politie in vlammen op.

Eerder op de avond verliep een grote laatste demonstratie relatief rustig. Op de Deichtorplatz in Hamburg verzamelden zich zo'n vijftigduizend demonstranten voor de protestmars 'Grenzeloze Solidariteit in plaats van de G20'.

Na afloop sloeg de sfeer om. Sommige betogers weigerden om te vertrekken. Onder hen waren veel dronken personen, melden verschillende persbureaus. De politie heeft naast waterkanonnen ook pepperspray gebruikt om de relschoppers uiteen te drijven. Pas rond 3.30 uur keerde de rust enigszins terug.

In totaal zijn er in drie dagen tijd meer dan tweehonderd agenten gewond geraakt. Het aantal gewonden onder de demonstranten is onbekend. Wel is duidelijk dat minstens 143 personen zijn aangehouden.

Slotverklaring

De Duitse Bondskanselier Angela Merkel sloot zaterdagmiddag de tweedaagse top in Hamburg af. Ze veroordeelde het gebruikte geweld door de betogers toen ook hard. "Er is geen rechtvaardiging voor plunderen, brandstichting en de brutale aanvallen op de politie. Iedereen die zo doet hoort niet thuis binnen onze democratische samenleving."

Op de VS na houden alle andere G20-landen vast aan het klimaatakkoord van Parijs. De landen erkennen in een eensgezinde slotverklaring dat de Verenigde Staten zich terugtrekken uit het akkoord.

De Franse president Emmanuel Macron maakte bekend dat Frankrijk op 12 december gastheer zal zijn van een nieuwe topconferentie over de voortgang van het klimaatverdrag.

Rellen tijdens G20-top in Hamburg

In de avond verzamelden volgens de politie zo’n zeshonderd betogers op de Neue Pferdemarkt en de nabijgelegen Schulterblattstraat waar eerder rellen uitbraken © AFP
Demonstranten werden met waterkanonnen geprobeerd op afstand gehouden. © AFP
De politie gebruikte ook pepperspray om demonstranten uit elkaar te drijven. © AFP
Enkele uren na het eindigen van de G20-top laaien de ongeregeldheden in Hamburg weer op. © AFP
Op de Deichtorplatz in Hamburg verzamelden duizenden demonstranten zich voor de protestmars 'Grenzeloze Solidariteit in plaats van de G20'. © AFP
De politie meldde zaterdagmorgen dat de rust in en rond de Schanzenviertel was teruggekeerd. © ANP
In de wijk Schanzenviertel in Hamburg plunderden zo'n vijfhonderd demonstranten een supermarkt. © ANP
Vele ruiten werden vernield. © ANP
Rond 6.00 uur is de stadsreiniging begonnen met het opruimen van troep. © ANP
De politie in Hamburg zet waterkanonnen in tegen de demonstranten. © AFP
Meerdere auto's zijn in brand gestoken door de relschoppers. © AFP
Een relschopper gooit een fiets op een aangestoken vuur. © AFP
Tal van extreemlinkse en anarchistische groepen willen de internationale economische topconferentie van de G20 verstoren. © ANP
Voor de top is een veiligheidszone ingesteld. Desondanks heeft de politie grote moeite om de demonstranten op hun plek te houden. © ANP
Demonstranten hebben in de straten barricades opgeworpen en in brand gestoken. © AFP
Een relschopper wordt opgepakt door de oproerpolitie. © ANP
De Duitse autoriteiten vrezen dat er naar schatting achtduizend gewelddadige relschoppers op de G20 top in Hamburg afkomen. © ANP
Naast auto's zijn ook veel ramen, deuren en straatmeubilair vernield. © AFP
De politie zet waterkanonnen in tegen de relschoppers. © AFP
Een activiste verkleed als clown wordt aangehouden tijdens de G20 in Hamburg. © AFP
Vanaf de eerste dag van de G20-top in Hamburg komt het tot confrontaties tussen relschoppers en de politie. © ANP

.