De Duitse ME is in de nacht van vrijdag op zaterdag voor de tweede nacht op rij met groot materieel uitgerukt bij rellen in Hamburg, waar de G20-top plaatsvindt.

Tal van extreemlinkse en anarchistische groepen die zich tegen de gevestigde orde en het kapitalisme keren, willen de internationale economische topconferentie van de G20, vrijdag en zaterdag, verstoren.

Winkels werden geplunderd en barricades in brand gestoken. Ook motorvoertuigen, vuilnisemmers en fietsen gingen volgens de politie in vlammen op.

Politie Hamburg zet waterkanonnen in na gewelddadige demonstraties
56
Politie Hamburg zet waterkanonnen in na gewelddadige demonstraties

Arrestaties

De politie verrichtte zeker dertien arrestaties. Eerder op vrijdagavond waren al 83 mensen aangehouden. Volgens het korps in de Noord-Duitse stad is niemand zwaargewond geraakt.

Het is niet duidelijk hoeveel demonstranten letsel hebben opgelopen. Volgens de Hamburgse brandweer hebben de actievoerders eigen hulpverleners die gewonden verzorgen zodat de lokale autoriteiten geen kijk hebben op aantallen.

Waterkanonnen

In de wijk Schanzenviertel in Hamburg plunderden zo'n vijfhonderd demonstranten een supermarkt. De wijk, waar onder meer het linkse centrum Rote Flora is gevestigd, is sinds vrijdag het toneel van confrontaties tussen de politie en anti-G20-demonstranten.

Vermomde demonstranten liepen rond met ijzeren staven, katapulten en molotovcocktails. De politie gebruikte waterkanonnen om de groepen relschoppers uiteen te drijven.

Volgens de Duitse krant Die Welt heeft de politie bewust gekozen voor een beperkte confrontatie met de links-radicale relschoppers. De bereidheid bij deze autonomen om geweld te gebruiken was volgende de politie bijzonder groot. Het risico op zware verwondingen en nog heftigere rellen zou groter zijn geweest als de ME harder had opgetreden. Volgens de politie zijn 197 politieagenten gewond geraakt tijdens de rellen. 

Rust

De politie meldde zaterdagmorgen dat de rust in en rond de Schanzenviertel was teruggekeerd. Rond 6.00 uur is de stadsreiniging begonnen met het opruimen van troep. Op veel plekken in het Schanzenviertel hangt nog een brandgeur.

Het metrostation werd voor enige tijd gesloten, maar is inmiddels weer open. 

Rellen tijdens G20-top in Hamburg

In de avond verzamelden volgens de politie zo’n zeshonderd betogers op de Neue Pferdemarkt en de nabijgelegen Schulterblattstraat waar eerder rellen uitbraken © AFP
Demonstranten werden met waterkanonnen geprobeerd op afstand gehouden. © AFP
De politie gebruikte ook pepperspray om demonstranten uit elkaar te drijven. © AFP
Enkele uren na het eindigen van de G20-top laaien de ongeregeldheden in Hamburg weer op. © AFP
Op de Deichtorplatz in Hamburg verzamelden duizenden demonstranten zich voor de protestmars 'Grenzeloze Solidariteit in plaats van de G20'. © AFP
De politie meldde zaterdagmorgen dat de rust in en rond de Schanzenviertel was teruggekeerd. © ANP
In de wijk Schanzenviertel in Hamburg plunderden zo'n vijfhonderd demonstranten een supermarkt. © ANP
Vele ruiten werden vernield. © ANP
Rond 6.00 uur is de stadsreiniging begonnen met het opruimen van troep. © ANP
De politie in Hamburg zet waterkanonnen in tegen de demonstranten. © AFP
Meerdere auto's zijn in brand gestoken door de relschoppers. © AFP
Een relschopper gooit een fiets op een aangestoken vuur. © AFP
Tal van extreemlinkse en anarchistische groepen willen de internationale economische topconferentie van de G20 verstoren. © ANP
Voor de top is een veiligheidszone ingesteld. Desondanks heeft de politie grote moeite om de demonstranten op hun plek te houden. © ANP
Demonstranten hebben in de straten barricades opgeworpen en in brand gestoken. © AFP
Een relschopper wordt opgepakt door de oproerpolitie. © ANP
De Duitse autoriteiten vrezen dat er naar schatting achtduizend gewelddadige relschoppers op de G20 top in Hamburg afkomen. © ANP
Naast auto's zijn ook veel ramen, deuren en straatmeubilair vernield. © AFP
De politie zet waterkanonnen in tegen de relschoppers. © AFP
Een activiste verkleed als clown wordt aangehouden tijdens de G20 in Hamburg. © AFP
Vanaf de eerste dag van de G20-top in Hamburg komt het tot confrontaties tussen relschoppers en de politie. © ANP

Muur

Vrijdagochtend raakten elf demonstranten zwaargewond toen een hek op een muur waar zij in waren geklommen het begaf. De demonstranten maakten een val van ongeveer vier meter, zegt de brandweer.

De muur stond rond een bedrijf waar de actievoerders naar binnen wilden. Bij elkaar werden dertien actievoerders naar het ziekenhuis gebracht. Veel van hen hadden wonden aan het hoofd.

De G20 vergaderen vrijdag en zaterdag in Hamburg. Donderdag braken de eerste rellen uit en raakten anti-G20-actievoerders slaags met de politie.