Relschoppers hebben vrijdagmorgen, de eerste dag van de G20-top, in Hamburg auto's in brand gestoken. Dat gebeurde onder meer bij het Hamburg-Altona-station waar met molotovcocktails is gegooid. 

De politie heeft het publiek opgeroepen het station te mijden en zich niet te mengen onder de 'chaoten', de relschoppers.

Tal van extreemlinkse en anarchistische groepen willen de internationale economische topconferentie van de G20, vrijdag en zaterdag, verstoren. Activisten blokkeren op verschillende plekken in de stad kruispunten.

Voor de top is een veiligheidszone ingesteld. Het station Hamburg-Altona ligt daar ten westen van. Het is vrijdag ook tot ongeregeldheden gekomen op een station in de zuidoostelijke wijk Veddel.

Centrum 

In het centrum van de stad slaagde oproerpolitie erin een groep van circa tweehonderd betogers tegen te houden bij de Sint Michaeliskerk. De Duitse autoriteiten vrezen dat er naar schatting achtduizend gewelddadige relschoppers op de G20 top in Hamburg afkomen, naast vele tienduizenden extreemlinkse betogers.

Er zijn om die reden zo'n twintigduizend agenten op de been om de staatshoofden en regeringsleiders vrijdag en zaterdag te beveiligen. Donderdagavond raakten demonstranten al slaags met de politie, er waren toen al verschillende demonstraties in de stad georganiseerd.

Tijdens de rellen raakten bijna 160  agenten gewond. De politie hield bijna dertig mensen aan, van wie er vijftien zijn vastgezet, melden de autoriteiten vrijdag. Volgens activisten zijn er ook veel betogers gewond geraakt, onder wie een aantal zeer ernstig.

Versterking

De politie in Hamburg heeft om versterking gevraagd. Uit verscheidene deelstaten gaan vrijdag in totaal 850 man extra naar Hamburg zo beloofden enkele deelstaten snel.

Er is veel schade aangericht aan geparkeerde auto's, winkels en een gerechtsgebouw. De rellen, veroorzaakt door de extreemlinkse protestactie 'Welkom in de hel', duurden de hele nacht. Vrijdagmorgen zijn relschoppers ook weer op pad en stichtten brand in auto's zoals in de chique Elbchaussee. Daar zijn volgens ooggetuigen tussen de twintig en dertig auto's in vlammen opgegaan.

Melania Trump

Demonstranten hebben Melania Trump verhinderd mee te doen aan een programma in de marge van de G20-top. "We hebben van de politie uit veiligheidsoverwegingen geen toestemming gekregen het gastenverblijf te verlaten'', zei een woordvoerder van Trump. 

De Amerikaanse First Lady zal alsnog aan het programma deelnemen zodra de veiligheidssituatie dat toelaat. 

Rellen tijdens G20-top in Hamburg

In de avond verzamelden volgens de politie zo’n zeshonderd betogers op de Neue Pferdemarkt en de nabijgelegen Schulterblattstraat waar eerder rellen uitbraken © AFP
Demonstranten werden met waterkanonnen geprobeerd op afstand gehouden. © AFP
De politie gebruikte ook pepperspray om demonstranten uit elkaar te drijven. © AFP
Enkele uren na het eindigen van de G20-top laaien de ongeregeldheden in Hamburg weer op. © AFP
Op de Deichtorplatz in Hamburg verzamelden duizenden demonstranten zich voor de protestmars 'Grenzeloze Solidariteit in plaats van de G20'. © AFP
De politie meldde zaterdagmorgen dat de rust in en rond de Schanzenviertel was teruggekeerd. © ANP
In de wijk Schanzenviertel in Hamburg plunderden zo'n vijfhonderd demonstranten een supermarkt. © ANP
Vele ruiten werden vernield. © ANP
Rond 6.00 uur is de stadsreiniging begonnen met het opruimen van troep. © ANP
De politie in Hamburg zet waterkanonnen in tegen de demonstranten. © AFP
Meerdere auto's zijn in brand gestoken door de relschoppers. © AFP
Een relschopper gooit een fiets op een aangestoken vuur. © AFP
Tal van extreemlinkse en anarchistische groepen willen de internationale economische topconferentie van de G20 verstoren. © ANP
Voor de top is een veiligheidszone ingesteld. Desondanks heeft de politie grote moeite om de demonstranten op hun plek te houden. © ANP
Demonstranten hebben in de straten barricades opgeworpen en in brand gestoken. © AFP
Een relschopper wordt opgepakt door de oproerpolitie. © ANP
De Duitse autoriteiten vrezen dat er naar schatting achtduizend gewelddadige relschoppers op de G20 top in Hamburg afkomen. © ANP
Naast auto's zijn ook veel ramen, deuren en straatmeubilair vernield. © AFP
De politie zet waterkanonnen in tegen de relschoppers. © AFP
Een activiste verkleed als clown wordt aangehouden tijdens de G20 in Hamburg. © AFP
Vanaf de eerste dag van de G20-top in Hamburg komt het tot confrontaties tussen relschoppers en de politie. © ANP

Top

De G20-top staat zoals gebruikelijk in het teken van verschillende economische onderwerpen, maar gastvrouw en bondskanselier Angela Merkel gaf voorafgaand al aan dat het klimaat een belangrijke rol gaat spelen tijdens de top. 

Veel aandacht gaat uit naar de komst van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan en de ontmoeting tussen de Amerikaanse president Donald Trump en zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin.