De onderhandelingen om een eind te maken aan het vier decennia durende conflict in Cyprus zijn mislukt. Secretaris-generaal Antonio Guterres van de Verenigde Naties maakte in de nacht van donderdag op vrijdag bekend dat de gesprekken over hereniging in Genève geen resultaat hebben opgeleverd.

''Het spijt mij heel erg dat, ondanks sterke betrokkenheid van alle delegaties, de conferentie over Cyprus is afgesloten zonder dat er een akkoord is bereikt.'', zei hij na afloop. De VN-baas was donderdag ingevlogen om de Griekse en Turkse Cyprioten te helpen om tot een akkoord te komen.

Guterres wilde niet ingaan op de redenen waarom de onderhandelingen waren mislukt. Volgens hem waren er op verschillende gebieden grote verschillen. Het eiland is in twee delen gescheiden sinds de komst van Turkse militairen in het noordelijk deel in juli 1974.

Lang proces

Het mislukken van de onderhandelingen markeert het einde van een moeizaam proces van twee jaar. Dat werd beschouwd als de beste kans om een hereniging te bereiken. Guterres reisde donderdag af naar Genéve om druk uit te oefenen op de Grieks-Cypriotische president Nicos Anastasiades en de Turks-Cypriotische leider Mustafa Akinci. De Amerikaanse vicepresident Mike Pence moedigde hen telefonisch aan "deze historische kans te grijpen".

Volgens aanwezige diplomaten gaven de Turks-Cyprioten geen centimeter toe aan de eis van de Grieks-Cyprioten dat alle Turkse troepen van het eiland worden teruggetrokken. De Grieken toonden zich wel bereid tot concessies met betrekking tot de Turkse eis voor een afwisselend presidentsschap.

De laatste vergadersessie werd in de nacht van donderdag op vrijdag werd beëindigd. Volgens een anonieme bron dichtbij de onderhandelingen werd die gekenmerkt door veel geschreeuw en dramatiek.