De vier Arabische landen die het boycot tegen Qatar aanvoeren hebben donderdagavond laten weten dat hun lijst met dertien eisen aan het Golfstaatje is verlopen. Ze kondigden nieuwe politieke, economische en juridische maatregelen aan.

Saudi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), Egypte en Bahrein zeiden dat tijdens een gezamenlijke verklaring die werd verspreid door staatsmedia. Ze beschuldigen de regering van Qatar ervan diplomatieke pogingen de crisis te beëindigen te hebben gesaboteerd. Dat is kenmerkend voor de negatieve invloed van Qatar op de veiligheid en stabiliteit in de regio, aldus de landen.

De Verenigde Staten vrezen voor een patstelling in het conflict tussen beide partijen. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken van de VS waarschuwde donderdag dat de diplomatieke ruzie tussen de landen zich mogelijk nog "weken tot maanden" kan voortduren.

De vier andere Golfstaten hebben een maand geleden de economische en diplomatieke banden met Qatar verbroken. Ze verwijten Doha onder meer steun aan extremisten en te nauwe banden met het sjiitische Iran.

Dertien eisen

De landen stelden de dertien eisen voor het hervatten van de betrekkingen, maar die zijn door de regering in Doha steeds van de hand gewezen. De situatie lijkt daardoor muurvast te zitten.

Ministers uit de vier Arabische landen besloten woensdag na overleg om het isolement van Qatar te handhaven. De strafmaatregelen blijven overeind tot Qatar "zijn beleid ten 'goede aanpast'", zei de Saudische minister Adel al-Jubeir (Buitenlandse Zaken) tijdens een persconferentie.

Rusland

Donderdag werd ook bekend dat Egypte namens de andere landen die Qatar boycotten, contact heeft gezocht met Rusland over de kwestie.

De Egyptische minister van Buitenlandse Zaken Sameh Shoukry, zei in een telefoongesprek met zijn Russische collega Sergei Lavrov dat de Arabische landen zich zullen blijven verzetten tegen wat zij noemen de "steun van Qatar aan terrorisme en extremisme".