De Amerikaanse president Donald Trump heeft Polen donderdag steun beloofd in het geval dat Rusland een bedreiging gaat vormen. De Poolse president Andrzej Duda had daarom gevraagd.

Trump deed zijn uitspraken tijdens een persconferentie op de eerste dag van zijn tweede buitenlandse reis. Duda ontving de Amerikaanse president vooafgaand aan een top met twaalf Centraal- en Oost-Europese leiders.

Zij willen onder meer van Trump weten hoe hij denkt dat ze minder afhankelijk van Russische energie kunnen worden. Trump komt naar verwachting met plannen voor de export van Amerikaans vloeibaar gas naar de regio.

Tijdens de persconferentie zei Amerikaanse president onder meer dat de VS er niet voor schuwen "zeer streng op te treden" tegen Noord-Korea als het land daar aanleiding toe geeft. Het land bewees eerder deze week in het bezit te zijn van een intercontinentale raket. Hiermee zou het land in theorie de VS kunnen treffen.

President Trump over dreiging van Rusland en Noord-Korea
64
President Trump over dreiging van Rusland en Noord-Korea

Te serieus

Ook stelde Trump desgevraagd dat zender CNN het filmpje van een worstelwedstrijd waarin de president een man met in plaats van een hoofd het logo van CNN in elkaar slaat "veel te serieus" nam.

Het verspreiden van het filmpje door Trump via Twitter leidde de afgelopen dagen tot veel boze en verontwaardigde reacties. Critici stellen dat de president oproept tot geweld tegen journalisten.

Na de persconferentie zal Trump in Warschau een redevoering houden bij het monument dat herinnert aan de opstand in de gehavende stad tegen de Duitse bezetters in 1944.

Trans-Atlantische relaties

Veel Oost-Europeanen hopen dat Trump in zijn speech de 'trans-Atlantische relaties' bevestigt en dat hij zijn kritiek op de NAVO tempert. Sinds de crisis in Oekraïne in 2014 escaleerde, voelen Baltische staten en Polen zich bedreigd door Rusland.

Na de toespraak gaat Trump naar Hamburg voor een diner in het hotel Atlantic met bondskanselier Angela Merkel. Vrijdag en zaterdag zijn in deze havenstad wereldleiders bijeen voor een top van de G20.

Luchtdoelraketten

De Amerikaanse regering liet woensdag weten Patriot-luchtdoelraketten aan Polen te gaan verkopen.

Een principeovereenkomst werd volgens de Poolse minister van Defensie Antoni Macierewicz woensdagavond ondertekend in Washington, aan de vooravond van het bezoek van president Donald Trump aan de NAVO-bondgenoot.

De Patriot-raketten worden aan Polen geleverd "in de modernste configuratie", zei de minister.

Polen liet in maart weten acht Patriot-batterijen te willen aanschaffen, voor in totaal 6,7 miljard euro. De aankoop is onderdeel van een grondige modernisering van de Poolse krijgsmacht.