De Verenigde Staten hebben woensdag in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties met militair ingrijpen gedreigd richting Noord-Korea. Hiermee reageert het land op de rakettest van Noord-Korea eerder deze week.

De Amerikaanse VN-ambassadeur Nikki Haley heeft gezegd militaire krachten te zullen gebruiken als dat moet. "Maar we geven er de voorkeur aan niet die kant op te gaan", liet ze weten.

Amerika gaat zich de komende dagen buigen over nieuwe sancties tegen Noord-Korea, kondigde ze aan. Ze dreigde ook dat de VS eventueel handel zullen staken met landen die zakendoen met Noord-Korea.

De Chinese VN-ambassauder Liu Jieyi noemde de actie van de Koreanen een "schending" van de VN-resoluties en "onacceptabel", maar vroeg de Amerikanen om geen raketafweersysteem te plaatsen in Zuid-Korea. Eerder op de bijeenkomst kwam Rusland met hetzelfde verzoek.

De Veiligheidsraad kwam woensdag in spoedzitting bijeen naar aanleiding van de rakettest van afgelopen dinsdag.

Lancering

Noord-Korea zei dinsdag dat het voor het eerst een geslaagde proeflancering had gehouden van een intercontinentale ballistische raket (ICBM) die "een grote, zware kernkop kan dragen". Dat is een belangrijke mijlpaal voor het Noord-Koreaanse raketprogramma.

De precieze capaciteiten van de raket zijn nog onbekend. Sommige analisten spraken het vermoeden uit dat het projectiel een bereik had van meer dan achtduizend kilometer. Andere experts gaan uit van kortere afstanden.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Rex Tillerson, noemde de raketlancering een "nieuwe escalatie van de bedreiging voor Amerika".