De Arabische boycot op Qatar blijft voorlopig van kracht. Dat hebben vier van de buurlanden die de economische en diplomatieke banden met de oliestaat hebben verbroken woensdag bekendgemaakt.

''De politieke en economische boycot gaat door tot Qatar zijn beleid ten goede aanpast'', zegt de Saudische minister Adel al-Jubeir (Buitenlandse Zaken).

Saudi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, Egypte en Bahrein beschuldigen Qatar er onder meer van banden te onderhouden met terroristische groeperingen.

Om een einde te maken aan de boycot, die onder meer resulteerde in een voedseltekort in Qatar, hebben de vier landen een ultimatum aangeboden. Qatar noemt de dertien gestelde eisen echter "niet redelijk en niet uitvoerbaar".

De Egyptische minister Sameh Shoukry stelt dat Qatar heeft gereageerd op de eisenlijst, maar dat die reactie ''overwegend negatief was en geen inhoud had''. Er zijn geen nieuwe sancties aangekondigd.

Drie redenen waarom vier Arabische landen Qatar boycotten
1
Drie redenen waarom vier Arabische landen Qatar boycotten

Eisen

De buurlanden willen onder meer dat de regering in Doha minder nauwe diplomatieke betrekkingen onderhoudt met aartsrivaal Iran en nieuwszender Al Jazeera sluit. Daarnaast moet het schatrijke oliestaatje zijn banden met terroristische organisaties verbreken.

Volgens Qatar heeft de blokkade niets te maken met het bestrijden van terrorisme, maar willen de landen paal en perk stellen aan de soevereiniteit van Qatar. Het land kreeg twaalf dagen de tijd om de eisen in te willigen.

De Qatarese minister Mohammed bin Abdulrahman al-Thani (Buitenlandse Zaken) stelde woensdag dat Saudi-Arabië en de VAE de drijvende krachten zijn achter de isolatie van zijn land. ''We moeten met die landen in gesprek om uit te zoeken wat de echte problemen en de echte grieven zijn'', zei de bewindsman in Londen.