De vijf mannen die schuldig zijn bevonden aan de moord op de Russische oppositieleider Boris Nemtsov in 2015 krijgen voorlopig nog niet te horen welke straf zij krijgen. 

De voor dinsdag aangekondigde bekendmaking van de straf is meerdere dagen verschoven, liet voorzittend rechter Joeri Zjitnikov aan het persbureau Interfax weten.

Woensdag mag eerst de verdediging argumenten aanvoeren. Daarna volgt een onderbreking tot vermoedelijk 12 juli, wanneer het Openbaar Ministerie aan de beurt is. Wanneer de rechtbank uiteindelijk de straf bepaalt, staat nog niet vast.

Voor de man die de fatale schoten op Nemtsov loste, de Tsjetsjeense ex-militair Zaur Dadajev, dreigt een levenslange gevangenisstraf. Vier metgezellen van Dadajev, die allen medeplichtigheid bekenden, kunnen een maximale celstraf van 25 jaar krijgen.

Familie

De familie van Nemtsov is ervan overtuigd dat de vijf niet de werkelijke daders zijn, maar slechts pionnen van het werkelijke brein achter de aanslag, de Tsjetsjeense leider Ramzan Kadyrov. Die noemde Dadajev eerder ''een echte Russische patriot''.

De dochter van Nemtsov, journaliste Sjanna Nemtsova, zei in een reactie dat ''de aanslag met deze zaak niet is opgelost''. Ze pleitte ervoor dat het onderzoek naar de moordaanslag doorgaat. Ook de advocaat van Nemtsova is van mening dat Kadyrov gehoord had moeten worden. Dat hebben de Russische autoriteiten steeds geweigerd.