Bij een groot ongeluk op de Duitse snelweg A9 zijn maandagochtend achttien doden gevallen, de politie heeft dit bevestigd. Het gaat om inzittenden van de bus. Het voertuig reed waarschijnlijk hard in op een file op de autosnelweg A9 bij het Beierse Münchberg.

De bus vloog onmiddellijk in brand en is volkomen verwoest. Elf lichamen zijn inmiddels geborgen.

De bus was vertrokken in Duitsland en reed in zuidelijke richting naar het Italiaanse Gardameer, meldt een woordvoerder van de alarmcentrale aan NU.nl.

30 van de 48 inzittenden raakten gewond, een aantal van hen is er zeer ernstig aan toe. Achttien anderen "moeten wel aan boord van de bus om het leven zijn gekomen", meldt de politie.

Volgens het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken zater er hoogstwaarschijnlijk enkel Duitsers aan boord. Het reisgezelschap bestond uit oudere mensen. Er zaten 48 mensen in de bus.

Helikopters

Er zijn meerdere helikopters ingezet om de slachtoffers snel naar ziekenhuizen in de buurt te brengen. De snelweg is in beide richtingen voor enkele kilometers afgezet.

Het ongeluk vond iets voor 7.00 uur plaats. De oorzaak van de botsing is nog onbekend. De stad Münchberg ligt in de Duitse deelstaat Beieren.

De Beierse minister van Binnenlandse Zaken Joachim Herrmann heeft kritiek geuit op automobilisten die langs het ongeluk reden.

''Menig automobilist in de file achter het ongeluk heeft de reddingsoperatie verhinderd of het de hulpdiensten bemoeilijkt om snel op de plaats van het ongeluk te komen. Het was voor grotere voertuigen bijna niet mogelijk om langs de file te komen'', aldus Herrmann.