Islamitische militanten in Mali hebben zondag voorafgaand aan de veiligheidstop in het land een video vrijgegeven met beelden van zes ontvoerde buitenlanders. 

De ontvoerde buitenlanders dragen de nationaliteiten van Zuid-Afrika, Frankrijk, Colombia, Australië, Roemenië en Zwitserland. Een aantal ontvoerden zijn al jaren in handen van hun gijzelnemers.

De zeventien minuten durende opname is afkomstig van de aan Al-Qaeda gelieerde groep JNIM, maar het is onduidelijk waar en wanneer de video is opgenomen. De militante groep JNIM reageert met het uitbrengen van de video mogelijk op de veiligheidstop die zondag plaatsvindt. 

Bestrijden

De top in de Malinese hoofdstad Bamako gaat over het bestrijden van de terreurbewegingen die vanuit de Sahara opereren. Op de bijeenkomst zijn staatshoofden aanwezig van Mali, Tsjaad, Burkina Faso, Niger en Mauritantië. De Franse president Emmanuel Macron is er ook bij. 

Een speciale legereenheid van de vijf West-Afrikaanse landen gaat in de Sahel-regio de al aanwezige missies van Frankrijk en de Verenigde Naties bijstaan. Macron hoopt dat de nieuwe vredesmacht binnen enkele weken operationeel zal zijn. Het nieuwe leger moet de strijd aanbinden met islamitische militanten, mensensmokkelaars en andere criminelen. 

Bij de aftrap van de top zei Macron dat Frankrijk en diens West-Afrikaanse partners moeten samenwerken om de militanten in de Sahel-regio te verslaan. Het woestijngebied in het noorden van Mali is sinds 2012 in handen van terreurbewegingen die banden hebben met Al-Qaeda.