De Braziliaanse politie heeft zaterdag een beruchte drugsbaron opgepakt, laat de federale dienst weten. Luiz Carlos da Rocha, volgens autoriteiten de leider van een crimineel netwerk dat handelt in cocaïne, wist dertig jaar uit handen van de autoriteiten te blijven.

De politie pakte de crimineel op in de staat Mato Grosso in het westen van het land. Tegelijkertijd werd ook een handlanger gearresteerd, op een andere locatie.

Via Twitter maakte de federale politie meer details bekend van de arrestatie, die deel uitmaakt van wat "Operatie Spectrum" wordt genoemd en waarbij ruim honderdvijftig politiemensen betrokken waren. "Spectrum" verwijst naar  Da Rocha zelf, die door agenten een "spook" genoemd werd.

'Spook'

Da Rocha had plastische chirurgie ondergaan en leefde onder de schuilnaam Vitor Luiz de Moraes. "Hij leefde in de schaduwen", meldde de politie aan lokale media laat zaterdagmiddag (lokale tijd). Aan de hand van foto's identificeerden onderzoekers De Moraes uiteindelijk als Da Rocha,

Naar verluidt heeft Da Rocha een persoonlijk vermogen van honderd miljoen dollar (87 miljoen euro). Daarvan werd in deze "eerste fase van de operatie" ongeveer een tiende in beslag genomen, in de vorm van luxe auto's en zelfs een privéjet. Ook onroerend goed werd ingenomen.

Da Rocha's organisatie staat bekend als zeer gewelddadig, schrijft de BBC. Het netwerk produceert cocaïne in Bolivia, Peru en Colombia en vervoert de drugs verder naar de Verenigde Staten en Europa. Hij zou ook samenwerken met criminele bendes elders in Brazliië, zoals in Rio de Janeiro.

Volgens de agenten en onderzoekers van het federale gerechtshof van Brazilië hangt Da Rocha een straf van meer dan vijftig jaar gevangenis boven het hoofd.