De Turkse president Erdogan heeft geen toestemming nodig als hij iets in het Turkse consulaat wil zeggen. Dit beklemtoonde een woordvoerder van de Turkse ambassade in Berlijn zaterdag in de Rheinische Post.

De Duitse regering heeft vrijdag duidelijk gemaakt dat ze niet wil dat Erdogan een redevoering voor Turkse Duitsers gaat houden als hij de top van de G20 in Hamburg bijwoont. Erdogan had Berlijn vergeefs toestemming gevraagd voor een speech buiten de G20 om. Later heeft Berlijn bepaald dat politici van buiten de EU niet geacht worden politieke toespraken te gaan houden die niets met de G20 te maken hebben.

In maart sprak de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Cavusoglu over het naderende referendum in Turkije op een balkon van het Turkse consulaat in Hamburg. Dat was nadat bijeenkomsten elders niet konden doorgaan. In Hamburg wonen circa vijftigduizend mensen van Turkse komaf. Dat is ongeveer net zo veel als in Rotterdam.

Land uitgezet

Daar kwam het in maart tot ongeregeldheden toen de Nederlandse autoriteiten verhinderden dat er Turkse ministers kwam speechen. Cavusoglu's vlucht naar Nederland werd gestopt met een vliegverbod en de Turkse minister van Familiezaken, Fatma Kaya, strandde in een auto vlakbij het consulaat in Rotterdam en werd daarna het land uitgezet.

De topconferentie van de G20 is 7 en 8 juli in Hamburg en de politie brengt er twintigduizend manschappen voor op de been. De G20 is een internationale overleggroep van regeringen van grote economieën en centrale banken.