Door een ongeluk met een zeiljacht voor de Belgische kust, ter hoogte van Oostende, zijn zaterdag twee Nederlanders van 70 en 79 jaar overleden. Een 18-jarige Nederlander wordt vermist. Twee Nederlanders (17 en 53) en een 37-jarige Belg werden gered, meldt de Belgische politie.

De zes waren opvarenden van het Nederlands zeiljacht Capella uit Breskens, dat meedeed aan een zeilwedstrijd. Drie opvarenden werden omstreeks 14.30 uur 's middags op de romp van het omgeslagen schip gevonden, twee anderen in het water.

Volgens het Belgische Maritiem Reddings- en Coördinatiecentrum is uit gesprekken met de overlevenden gebleken dat het jacht al om 08.30 uur 's ochtends was gekapseisd. Er was geen noodsignaal uitgezonden.

Een grootschalige zoekactie van de Belgische en Nederlandse reddingsdiensten naar de vermiste opvarende is zaterdag bij zonsondergang gestaakt en gaat zondag niet meer verder. ''We hebben het hele gebied doorzocht en niemand gevonden'', zei een woordvoerster van het reddingscentrum.

De drie overlevenden zijn naar het ziekenhuis gebracht. Over de woonplaatsen van de Nederlanders kon een woordvoerster van de politie niets zeggen.

Zeilwedstrijd

Het schip nam deel aan de Light Vessel Race, een zeilwedstrijd van de Koninklijke Jachtclub in Zeebrugge, en kapseisde tien mijl voor de kust van Oostende. Twee opvarenden konden opgepikt worden door een baggerschip dat in de buurt was. De anderen werden ongeveer tegelijkertijd gevonden. Ongeveer op hetzelfde moment meldde de organisatie van de zeilwedstrijd dat men zich ongerust maakte over het schip, aldus de woordvoerster van het reddingscentrum.

De oorzaak van het ongeluk wordt onderzocht. Zaterdagavond dreef het wrak nog. Bekeken wordt of het kan worden geborgen door het een haven binnen te slepen of op zee op een ponton te zetten. Het is volgens de overlevenden zo goed als uitgesloten dat de vermiste nog in het wrak zit.