De Europese Unie en de Verenigde Staten hebben hun zorgen geuit tegenover China over de medische behandeling van Nobelprijswinnaar Liu Xiaobo, die sinds 2009 gevangen zit. Volgens de EU en de VS moet Liu de mogelijkheid worden geboden om in het buitenland hulp te krijgen.

Liu wordt behandeld voor een vergevorderde vorm van leverkanker. Maandag werd bekend dat de mensenrechtenactivist uit de gevangenis is gelaten en naar het ziekenhuis is overgebracht. Hij wordt sindsdien wel op de afdeling bewaakt.

De EU en de VS vinden dat Liu het recht heeft op een behandeling in het buitenland. Of in ieder geval ergens waar hij zelf voor heeft gekozen, zei EU-buitenlandchef Federica Mogherini vrijdagavond. China liet weten dat Liu te ziek was om te vervoeren, meldt CNN.

Hongkong

Liu werd in 2009 veroordeeld tot elf jaar gevangenisstraf voor het 'aanzetten tot omverwerping van de staat'. Liu was in 2008 een van de auteurs van een petitie voor politieke hervorming in China. Hij was ook betrokken bij de studentenprotesten op het Plein van de Hemelse Vrede in 1989. Hij ontving in 2010 de Nobelprijs voor de Vrede, maar zat toen al vast. Zijn vrouw staat sinds 2010 onder huisarrest, al is zij nergens officieel voor veroordeeld.

Vrijdag werd tijdens pro-democratie demonstraties in Hongkong ook om de vrijlating van Liu gevraagd. De Chinese president Xi Jinping was in Hongkong om te vieren dat het gezag over de stad twintig jaar geleden werd overgedragen van het Verenigd Konkrijk aan China.