Er is een formeel onderzoek gestart naar Marine Le Pen van het Franse Front National wegens mogelijk misbruik van Europees geld dat is bedoeld voor medewerkers van leden van het Europees Parlement. Zij wordt verdacht van vertrouwensbreuk, melden Franse media. 

Le Pen zou medewerkers van het Front National met EU-geld hebben betaald, terwijl die niet in het Europees Parlement maar op het partijbureau werkten. De betalingen zouden een waarde vertegenwoordigen van vijf miljoen euro. 

Le Pen legde vrijdag een verklaring af voor de rechter. Zij weigerde eerder te verschijnen, omdat zij toen nog in de race was voor het Franse presidentschap. Zij ontkent de beschuldiging en zegt dat die politiek gemotiveerd is. Volgens haar advocaat tekent zij bezwaar aan tegen het onderzoek.

Marine Le Pen verloor in de Franse presidentsverkiezing van Emmanuel Macron. Bij de recente parlementsverkiezingen werd zij wel gekozen in de Franse Nationale Vergadering. Zij is inmiddels geen lid meer van het Europees Parlement.

Er loopt ook nog een onderzoek naar de financiering van eerdere verkiezingscampagnes van Le Pen. Ook buigt de Franse justitie zich over het verspreiden van foto's van IS door Le Pen.