Een Russische rechtbank heeft vijf mannen schuldig bevonden aan de dood van de Russische oppositieleider Boris Nemtsov.  

Een van hen is de Zaur Dadayev, een oud-soldaat uit de deelrepubliek Tsjetsjenië die vlak na de moord in februari 2015 als enige van de vijf verdachten bekende betrokken te zijn geweest. Dadayev, die de trekker overhaalde, zei dat de groep een beloning van 223.000 euro tegemoet kon zien voor het vermoorden van de politicus.

De man die ervan wordt verdacht het brein achter de moordaanslag te zijn, Roeslan Moechoedinov, wordt nog steeds door de politie gezocht.

Nemtsov, een liberale Russische politicus en Poetin-criticus, werd in februari 2015 op straat in Moskou, niet ver van het Kremlin, doodgeschoten. Enkele uren eerder had hij op de radio nog kritiek geleverd op het beleid van president Vladimir Poetin.

Nemtsov zette onder meer zijn vraagtekens over diens "waanzinnig agressieve'' Oekraïne-beleid. Hij noemde ''het absolute waanzin'' dat volgens hem Poetin al voorbereidingen voor de inlijving van de Krim trof, toen de pro-Russische president Janoekovitsj nog president van Oekraïne was.

Sceptisch

Aanhangers van de doodgeschoten politicus reageerden sceptisch op het oordeel van de jury, en stelden dat Dadajev en de anderen relatief onbeduidende spelers zijn. "Het is de grootste misdaad van de eeuw en toch hebben ze de organisatoren of degene die er opdracht toe gaf niet kunnen identificeren", zei de advocaat van de dochter van Nemtsov.

Volgens de jurist waren de Russische autoriteiten niet bereid om onderzoek te doen naar het entourage van de Tsjetsjeense leider Ramzan Kadyrov. Dochter Sjanna Nemtsova heeft eerder tevergeefs opgeroepen ook Kadyrov te horen. De sterke man van Tsjetsjenië noemde schutter Dadajev eerder "een echte Russische patriot".

Kremlin

Het Kremlin liet donderdag weten dat het aan de onderzoekers is om te bepalen of verder onderzoek naar de moord nodig is. Een woordvoerder van de Russische regering verklaarde eerder dat het gaat om een "uitzonderlijk complexe zaak", en het jaren kan duren voordat het brein achter de moord wordt geïdentificeerd.

Proces moordverdachten Nemtsov begonnen in Rusland
Proces moordverdachten Nemtsov begonnen in Rusland