De Turkse president Recep Tayyip Erdogan mag van Duitsland tijdens de top van de G20 in Hamburg geen openbare toespraak houden voor Turkse Duitsers in de Bondsrepubliek.

Dat maakt de Duitse minister Sigmar Gabriel (Buitenlandse Zaken) donderdag bekend.

Erdogan sprak eerder donderdag zijn wens uit om een toespraak tijdens de top te houden. Gabriel zei toen al dit geen goed idee te vinden. Hij vreest dat de Duitse politie het te druk met de G20 heeft om ook nog veiligheidsmaatregelen voor Erdogans toespraak te treffen en vindt bovendien dat de toespraak ''niet in het politieke landschap past''.

Een Turkse woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken noemt het besluit "onaanvaardbaar". "Dit toont weer eens aan dat Berlijn met twee maten meet."

Verbod

Duitsland verbood eerder een campagne voor het Turkse referendum in april. Erdogan stelde destijds dat het verbod vergelijkbaar was met "de praktijken uit de nazi-periode".

Ook Nederland verhinderde in de aanloop naar het referendum dat bewindslieden van Erdogans partij toespraken kwamen houden. Een minister moest in Rotterdam worden tegengehouden.

De G20-top is 7 en 8 juli in Hamburg. De G20 is een internationale economische overleggroep van regeringen en centrale banken. Het gaat om negentien economisch gezien grote staten en de Europese Unie. Nederland is geen lid.