De Turkse president Erdogan heeft de Duitse regering gevraagd binnenkort een toespraak te mogen houden voor zijn landgenoten in de Bondsrepubliek. Erdogan komt in juli naar de top van de G20 in Hamburg en wil in de marge zijn aanhang in Duitsland op een toespraak 'trakteren'.

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Sigmar Gabriel zei dit donderdag op bezoek in Rusland. Hij vindt het geen goed idee. Gabriel vreest dat de Duitse politie het te druk met de G20 heeft om ook nog veiligheidsmaatregelen voor Erdogans toespraak te treffen. Gabriel vindt bovendien dat Erdogans toespraak ''niet in het politieke landschap past''.

In de deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen meldden verhuurders van zalen dat ze door Turkse instanties zijn benaderd.

Het is half juli een jaar geleden dat er een mislukte staatsgreep tegen Erdogan werd gepleegd. Zijn regering heeft zich sinds die staatsgreep keihard op tegenstanders of vermoedelijke tegenstanders gestort. Bovendien is het politieke systeem veranderd, waarbij de macht bij de president is geconcentreerd. Erdogans beleid wekt daarmee in West-Europa grote zorgen.

Nederland

Nederland verhinderde in de aanloop naar het Turkse referendum in april over de wijziging van het politieke stelsel dat bewindslieden van Erdogans partij toespraken kwamen houden. Een minister moest in Rotterdam worden tegengehouden. Nederlandse inlichtingendiensten maken zich in het laatste jaarrapport van de NCTB zorgen over de komst van een tak van Turkse ''paramilitaire knokploegen''. Die zou het hier hebben gemunt op tegenstanders van Erdogan.

Die is 7 en 8 juli in Hamburg. De G20 is een internationale economische overleggroep van regeringen en centrale banken. Het gaat om negentien economisch gezien grote staten en de Europese Unie. Nederland is geen lid.