De Duitse Bondskanselier Angela Merkel heeft er donderdag bij haar Europese collega's op aan gedrongen het voortouw te nemen in de strijd tegen klimaatverandering.

Dat stelt Merkel aan de vooravond van de G20-top die volgende week plaatsvindt in Hamburg. 

Merkel vindt dat Europa, nu de Britten binnenkort uit de Europese Unie stappen en de Verenigde Staten uit het klimaatakkoord van Parijs zijn gestapt, een grotere verantwoordelijkheid moet nemen bij de "existentiële" uitdagingen waarmee de wereld wordt geconfronteerd.

Klimaat

"We zij er van overtuigd dat klimaatverandering een van de grootste uitdagingen is die de mensheid op dit moment kent. We kunnen niet wachten totdat de wetenschap elke laatste twijfelaar hiervan heeft overtuigd."

Het klimaat zal een van de centrale onderwerpen zijn tijdens de G20-top, waar volgende week de 19 economisch gezien grootste staten en de Europese Unie vertegenwoordigd zijn.

Merkel maakte eerder al afspraken met de Franse president Emmanuel Macron om de samenwerking tussen Duitsland en Frankrijk te vergroten binnen de Europese Unie en de Eurozone en zo veiligheidsproblemen en de dreiging van terrorisme tegen te gaan.