De inlichtingencommissie van de Amerikaanse sentaat mag de aantekeningen van de voormalige FBI-directeur James Comey inzien. Comey schreef de memo's over zijn ontmoetingen met de Amerikaanse president Donald Trump, vertelde hij in een hoorzitting over de Russische inmenging tijdens de presidentsverkiezingen. 

Comey had zijn gesprekken met Trump opgeschreven op basis van een ''onderbuikgevoel'', zei hij eerder deze maand tijdens de hoorzitting. Hij vermoedde dat hij dergelijke verslagen nodig zou hebben om de FBI ''te beschermen'' en hield er rekening mee dat Trump zou liegen. 

De FBI-directeur werd naar eigen zeggen ontslagen vanwege het onderzoek dat de federale politiedienst onder zijn leiding voerde naar de vermeende banden tussen de Trumpcampagne en Russische politci en zakenmensen. Het ontslag van Comey is nu ook onderdeel geworden van een breder onderzoek dat door de inlichtingencommissie van de Senaat wordt gedaan naar de invloed die Rusland probeerde uit te oefenen op de verkiezingen. 

Overeenkomst

Commissieleden willen vaststellen of Trump de directeur inderdaad ontsloeg vanwege het FBI-onderzoek. De aantekeningen die Comey zelf maakte, kunnen daarbij van pas komen. Comey had tijdens zijn hoorzitting laten weten dat hij de memo's expres zo had opgesteld, dat zij niet als geclassificeerde informatie hoeven te worden beschouwd. De commissie heeft nu een overeenkomst bereikt met de FBI.

Wanneer de commissieleden de memo's kunnen inzien, is nog niet precies bekend, meldden de senatoren donderdag. De Democraat Mark Warner liet aan persbureau Reuters weten ervan uit te gaan dat dat "snel" zou gebeuren: "Ik denk dat het essentiële informatie is, die we absoluut moeten meenemen in ons onderzoek."