Twaalf mensensmokkelaars zijn woensdag door een Belgische rechtbank veroordeeld tot celstraffen van drie tot acht jaar. De twaalf kregen ook nog geldboetes tussen 480.000 en 2,1 miljoen euro.

De rechtbank legde de smokkelaars een boete van 6.000 euro op, vermenigvuldigd met het aantal asielzoekers dat ze gesmokkeld hadden. De kans dat de veroordeelden deze geldsommen ooit zullen betalen is nagenoeg nihil.

De twaalf verdachten, elf Syriërs en een Koeweiti, behoorden tot twee verwante bendes. In de zogenaamde 'jungle' van Calais, het vluchtelingenkamp vlak bij de Noord-Franse havenstad, ronselden ze asielzoekers en die lieten ze met de trein naar België reizen.

Van daaruit probeerden ze hun slachtoffers te verstoppen in koel- en vrachtwagens die op weg gingen naar Groot-Brittannië.

Om de overtocht te maken, moesten de slachtoffers tussen de 1.500 en 2.500 euro betalen. Op deze manier zouden de twaalf een paar honderd mensen gesmokkeld hebben tussen eind 2015 en begin 2016, toen een van de transporten werd ontdekt.