Italië dreigt schepen van hulporganisaties die vluchtelingen redden op de Middellandse Zee niet meer te laten aanmeren. Het land wil dat andere Europese landen meer doen aan de opvang van bootvluchtelingen.

Dit meldden bronnen binnen de Italiaanse regeringskringen woensdag.

Italië zegt ''al meer dan ruimschoots'' aan zijn verplichtingen te hebben voldaan en beweert de grens in de capaciteit van de opvangmogelijkheden te hebben bereikt. De dreiging met het verbod zou betrekking hebben op alle boten, met uitzondering van schepen die onder Italiaanse vlag of die van de EU-grensdienst Frontex varen.

De route van Libië over de Middellandse Zee naar Italië geldt als de gevaarlijkste van Afrika naar Europa, maar geldt ook als de meeste populaire onder de vluchtelingen. In de eerste bijna zes maanden van dit jaar zijn 76 duizend bootvluchtelingen in het land aangekomen, een groei van 14 procent ten opzichte van vorig jaar.

Bij de oversteek naar Italië zijn inmiddels duizenden mensen omgekomen. De reddingsoperaties voor de Libische kust worden voornamelijk uitgevoerd door private hulporganisaties. Zij brengen de opvarenden vervolgens naar het Italiaanse vasteland.