Bij het offensief om de officieuze hoofdstad van Islamitische Staat te veroveren, zijn deze maand zeker 173 burgers om het leven gekomen.

Dat heeft mensenrechtenchef Zeid Ra'ad al-Hussein van de Verenigde Naties woensdag bekendgemaakt. Hij waarschuwt dat het werkelijke dodental in Raqqa vermoedelijk hoger ligt.

Ook zouden volgens de chef honderdduizend burgers vastzitten in de Syrische stad Raqqa. Hij roept de partijen die betrokken zijn bij de strijd tegen IS op alle mogelijke manieren maatregelen te nemen om de bevolking te beschermen.

''Burgers moeten niet worden opgeofferd om snel militaire overwinningen te kunnen behalen'', aldus de topfunctionaris. Hij stelt dat in juni ten minste 173 burgers omkwamen bij de ''lucht- en grondoperaties'' bij de stad, waar steeds meer vluchtroutes onbegaanbaar worden.

Strijd

IS-bolwerk Raqqa wordt belegerd door de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF), die worden gesteund door de Verenigde Staten. De SDF bestaat onder meer uit Arabische en Koerdische strijders.

Volgens de mensenrechtencommissaris lopen burgers die proberen te vertrekken uit de stad het risico terecht te komen tussen de strijdende partijen. Ook liggen er mijnen rond de stad. Verder zou uit verslagen blijken dat IS probeert te voorkomen dat burgers de belegerde stad ontvluchten.

Eerder kwamen al vergelijkbare verhalen binnen uit Mosul, het Iraakse IS-bolwerk dat inmiddels weer grotendeels in handen is van het leger. Lise Grande, humanitair coördinator van de Verenigde Naties in Irak, sprak vorige week over berichten dat IS burgers in de stad gebruikt als levend schild.