Noord-Korea heeft opdracht gegeven de voormalige Zuid-Koreaanse president Park Geun-hye te doden. Uit nieuwe informatie is volgens het noordelijke staatspersbureau KCNA gebleken dat de "verrader" Park het brein was achter een plan om Kim Jong-un te vermoorden.

KCNA gaf niet aan wat de bron is van de nieuwe informatie. Een Japanse krant berichtte deze week dat de toenmalige president in 2015 groen licht gaf voor een plan om Kim uit te schakelen. Park zit momenteel in een Zuid-Koreaanse cel. Ze is afgezet vanwege een corruptieschandaal.

Dat Park al vastzit, blijkt Pyongyang er niet van te hebben weerhouden haar ter dood te veroordelen. Ook haar voormalige spionnenbaas moet worden gedood, vinden de Noord-Koreanen. Ze eisen de onmiddellijke uitlevering van het duo.

"We verklaren in ons thuisland en in het buitenland dat we de verrader Park Geun-hye en de ex-directeur van het marionettenagentschap voor inlichtingen de doodstraf zullen opleggen", dreigden de Noord-Koreaans autoriteiten volgens KCNA.

De Zuid-Koreaanse inlichtingendienst NIS reageerde boos op het dreigement van Pyongyang. De dienst ontkende tegenover het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap dat sprake was van een complot om de Noord-Koreaanse leider te liquideren. Het ''open dreigement'' van het Noorden is volgens de NIS ''onvergeeflijk''.