De Europese landen van de NAVO en Canada gaan het defensiebudget van de NAVO dit jaar met 4,3 procent uitbreiden. De uitgaven van de Verenigde Staten, die jarenlang pleitten voor de verhoging, blijven op het hetzelfde niveau. 

In totaal betekent dit een uitbreiding van het defensiebudget van de trans-Atlantische bondgenootschap met ruim 40 miljard euro.

"Om onze NAVO-landen veilig te houden moeten we blijven werken aan het uitbreiden van de defensieuitgaven en ervoor zorgen dat alle leden een eerlijk deel daaraan bijdragen", zegt secretaris-generaal Jens Stoltenberg woensdag. 

"Nadat de Europese lidstaten en Canada jarenlang minder besteedden aan defensie zagen we in 2015 al een grote toename in de uitgaven. Dit jaar voorzien we een nog grote stijging van de uitgaven met 4,3 procent", licht Stoltenberg toe op een persconferentie. 

De defensieministers van de NAVO-landen komen donderdag bijeen in Brussel om te praten over de uitgaven van de lidstaten op het gebied van veiligheid en defensie. 

Trump 

De Amerikaanse president Donald Trump heeft zich in zijn verkiezingscampagne en daarna sterk gemaakt voor een "eerlijkere verdeling" van de defensieuitgaven van alle NAVO-lidstaten. De Republikein vindt vooral dat de VS een veel te groot deel van de uitgaven op zich neemt. 

Met de budgetverhoging van de NAVO-lidstaten, de VS uitgezonderd, lijkt Stoltenberg nu tegemoet te komen aan de eisen van Trump.