De brandweer van Londen heeft in mei alle 33 lokale gemeenteraden van de stad gewaarschuwd voor het gebruik van brandbare platen waarmee flats worden bekleed.

Dat meldt de BBC woensdag.

De brandweer kwam met de waarschuwing na onderzoek van een brand in augustus. Daaruit bleek dat platen gemaakt van polystyreen en multiplex waarschijnlijk verspreiding van het vuur veroorzaakten.

Bij de brand in de woontoren Grenfell Tower in het Londense Kensington op 14 juni worden de gevelplaten gezien als oorzaak van het razendsnel verspreiden van het vuur. Door de enorme brand die ontstond verloren minstens 79 mensen het leven.

Eerder bleek al dat ook de producent van de kunststof gevelplaten die zijn gebruikt voor de torenflat, waarschuwde voor de risico’s die deze met zich meebrachten voor hoge gebouwen. 

Tabellen in een brochure die het bedrijf Reynobond in 2016 publiceerde, laten zien hoe deze kunststof platen alleen gebruikt mogen worden voor gebouwen die lager zijn dan tien meter.

De politie van Londen heeft inmiddels een kwart van de 79 mensen die omkwamen bij de Grenfell-flatbrand geïdentificeerd. Het zal vermoedelijk nooit helemaal duidelijk worden hoeveel mensen er exact in het vuur zijn omgekomen.

Zo zag de binnenkant van de flat in Londen er na de brand uit
21
Zo zag de binnenkant van de flat in Londen er na de brand uit

Onderzoek

Volgens premier Theresa May is de dodelijke brand het gevolg geweest van falend beleid, op zowel lokaal als landelijk niveau. De ongeschikte gevelplaten werden tientallen jaren gebruikt voor flats door heel Engeland. Zeker 120 gebouwen in 37 gemeenten voldeden hierdoor niet aan de veiligheidseisen.  

May liet eerder weten dat er een groot onderzoek zou moeten komen om tot op de bodem uit te zoeken hoe het kan dat de gevelbekleding zo lang konden worden gebruikt.

Het onderzoek van de politie richt zich ook op de mensen die verantwoordelijk zijn voor het bouwen van de Grenfell Tower. De vraag is of het gebouw wel voldeed aan de brandvoorschriften. Uit nieuwe cijfers bleek dinsdag dat er in het Verenigd Koninkrijk 95 gebouwen zijn die niet aan de veiligheidsvoorschriften voldoen.

Ontruimd

De 95 gebouwen die niet aan de veiligheidsvoorschriften voldoen, worden op zeer korte termijn ontruimd of aangepast.

Het Amerikaanse bedrijf Arconic Inc, dat de gevelplaten verkocht, kondigde maandag aan de verkoop van betreffende gevelplaten aan banden te leggen. Het materiaal wordt niet meer verkocht voor bouwprojecten hoger dan 30 meter.

De Grenfell Tower was meer dan 60 meter hoog en telde 24 verdiepingen.