Al-Qaeda in Mali heeft de Zweedse gijzelaar Johan Gustafsson na bijna zes jaar vrijgelaten. Dat heeft het Zweedse ministerie van Buitenlandse Zaken maandag bekendgemaakt.

De 42-jarige Gustafsson werd in 2011 samen met de Nederlandse machinist Sjaak Rijke en de Zuid-Afrikaan Stephen McGowan ontvoerd tijdens een motorrit in Mali. Een Duitse toerist kwam bij de ontvoering om het leven. De vrouw van Rijke wist te ontkomen.

In 2015 werd Rijke bij toeval bevrijd bij een actie van Franse militairen. Het lot van hun Zuid-Afrikaanse reisgenoot blijft ongewis.

Drie ontvoeringen van Nederlanders in het buitenland
183
Drie ontvoeringen van Nederlanders in het buitenland

Losgeld

Volgens Zweedse media hadden de ontvoerders eerder 5 miljoen losgeld gevraagd voor de vrijlating van Gustafsson. De Zweedse regering reageert niet op vragen over losgeld en meldt alleen dat 'aanzienlijke moeite' is gedaan om Gustafsson vrij te krijgen.

"Met veel vreugde kan ik mededelen dat Gustafsson is vrijgelaten en terug kan keren naar Zweden", aldus de Zweede minister van Buitenlandse Zaken Margot Wallstrom. Volgens haar heeft de Zweedse regering samen met buitenlandse autoriteiten hard gewerkt aan de vrijlating.

In de zomer van 2012 verscheen een video van de drie mannen die destijds nog gevangen zaten. De beelden werden op Youtube gezet.