De Noord-Ierse partij DUP heeft een akkoord bereikt met de Conservatieve Partij over het leveren van gedoogsteun aan een minderheidskabinet van premier Theresa May. 

De partijen hebben bijna twee weken met elkaar gesproken voor het akkoord over gedoogsteun definitief werd.

Eerder bereikten DUP en de Conservatieve Partij al op hoofdlijnen een akkoord, waardoor May vorige week een voorlopig programma van wetten kon presenteren tijdens de opening van het Britse parlement. 

De partijen benadrukken dat het om gedoogsteun gaat en dat er formeel geen sprake is van een coalitie tussen de Conservatieve Partij en DUP. De parlementsleden van DUP zullen voorstellen van de Conservatieven in het Lagerhuis op hoofdlijnen steunen.

May betitelde het akkoord als een "erg goed akkoord". DUP-leider Arlene Foster zei "opgetogen" te zijn met de overeenkomst. "Dit akkoord zal een stabiele regering opleveren voor het Verenigd Koninkrijk in een voor het land belangrijke tijd", aldus Foster. 

May en Noord-Ierse partij DUP akkoord over gedoogsteun
2400
May en Noord-Ierse partij DUP akkoord over gedoogsteun

Onderdelen akkoord

Specifieke onderwerpen waarop de Conservatieven steun zullen krijgen van DUP, zijn bijvoorbeeld het in stand houden van een bijdrage voor ouderen aan de gasrekening en de inflatiecorrectie van de pensioenen. 

In ruil voor de gedoogsteun zou Noord-Ierland in ieder geval een miljard pond aan financiële steun ontvangen. Ook zal de zorg aan Noord-Ierse veteranen door de Britse regering een impuls krijgen. 

Brexit

Premier May moest op zoek naar een partner om een regering mee te vormen nadat haar Conservatieve Partij bij de tussentijdse verkiezingen de meerderheid in het parlement verloren had. May had deze tussentijdse verkiezingen in juni juist uitgeschreven om haar mandaat te vergroten in aanloop naar de Brexit-onderhandelingen met de EU.

Foster heeft gezegd dat haar partij de regering van May zal steunen op het gebied van de Brexit. Eerder had de DUP-leider al gezegd dat ze May op hoofdlijnen wilde steunen in haar strategie voor de Brexit. Of de positie van de Britse regering ten aanzien van de Brexit op details nog wel kan veranderen, is onduidelijk. 

Noord-Ierland is vanwege de grens met Ierland, een lid van de EU, erg afhankelijk van open grenzen. Deze open grenzen staan mogelijk op het spel als het Verenigd Koninkrijk de EU verlaat.