De Nederlandse cameraman Bram Janssen, die zondag werd gearresteerd in Istanbul, is weer vrijgelaten. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag laten weten.
 

Janssen, die werkzaam is voor persbureau Associated Press, filmde arrestaties van deelnemers aan de Istanbul Pride Parade en werd toen zelf ook gearresteerd. 

Op televisiebeelden was te zien dat politiemensen de journalist bij de armen vastpakten en hem naar een busje meevoerden. 

De cameraman meldde later aan RTL dat hij weer vrij is en dat hij goed is behandeld. 

Over de reden voor zijn arrestatie is nog niets bekend. Volgens collega's liet hij zijn Turkse perskaart zien, maar maakte dat geen verschil. 

AP en het ministerie van Buitenlandse Zaken weten ook niet waarom Janssen was aangehouden. Over de reden van zijn vrijlating kon het het ministerie eveneens niets zeggen.

Politie Istanbul arresteert onder meer Nederlandse journalist bij Gay Pride
47
Politie Istanbul arresteert onder meer Nederlandse journalist bij Gay Pride

Grondwet

De Gay Pride in Istanbul is een evenement dat dit jaar voor het derde jaar op rij is verboden door de autoriteiten - die zeggen de openbare orde en veiligheid te willen bewaren. 

"De echte reden voor deze reacties op een mars die twaalf jaar lang in vrede plaatsvond is haat", zei een woordvoerder van de organisatie zondag. "Onze veiligheid kan niet worden gegarandeerd door ons achter muren op te sluiten of ons te vragen ons te verstoppen. Onze veiligheid zal worden gegarandeerd door ons in de grondwet te erkennen, door gerechtigheid, gelijkheid en vrijheid veilig te stellen."

Homofobie

Hoewel homoseksualiteit in Turkije niet verboden is, blijft homofobie een wijdverbreid probleem. Volgens critici hebben president Tayyip Recep Erdogan en zijn islamistische AK-partij weinig interesse getoond in het uitbreiden van de rechten van minderheden, LBHT'ers en vrouwen.

Ondanks het verbod gingen op verschillende plekken in Istanbul activisten de straat op. De politie gebruikte traangas om hen uiteen te jagen. Volgens de activisten werd ook gebruik gemaakt van rubberkogels.