De Nederlandse cameraman Bram Janssen van persbureau Associated Press is zondag gearresteerd in Istanbul. Janssen filmde arrestaties van deelnemers aan de Istanbul Pride Parade, toen hij zelf werd meegenomen.

AP heeft dat zondag bevestigd.  Over de reden voor zijn arrestatie is nog niets bekend. Volgens collega's liet hij zijn Turkse perskaart zien, maar maakte dat geen verschil.

Het persbureau liet weten dat het onderzoekt waarom Janssen is aangehouden. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag probeert in contact te komen met met de cameraman en te achterhalen wat er precies is gebeurd.

Secretaris Thomas Bruning van de journalistenvakbond NVJ zei dat als Janssen maandag nog niet vrij is, mogelijk een actie voor hem op touw wordt gezet.

Grondwet

De Gay Pride in Istanbul is een evenement dat dit jaar voor het derde jaar op rij is verboden door de autoriteiten  - die zeggen de openbare orde en veiligheid te willen bewaren. 

"De echte reden voor deze reacties op een mars die twaalf jaar lang in vrede plaatsvond is haat", zei een woordvoerder van de organisatie zondag. "Onze veiligheid kan niet worden gegarandeerd door ons achter muren op te sluiten of ons te vragen ons te verstoppen. Onze veiligheid zal worden gegarandeerd door ons in de grondwet te erkennen, door gerechtigheid, gelijkheid en vrijheid veilig te stellen."

Politie Istanbul arresteert onder meer Nederlandse journalist bij Gay Pride
47
Politie Istanbul arresteert onder meer Nederlandse journalist bij Gay Pride

Homofobie

Hoewel homoseksualiteit in Turkije niet verboden is, blijft homofobie een wijdverbreid probleem. Volgens critici hebben president Tayyip Recep Erdogan en zijn islamistische AK-partij weinig interesse getoond in het uitbreiden van de rechten van minderheden, LBHT'ers en vrouwen.

Ondanks het verbod gingen op verschillende plekken in Istanbul activisten de straat op. De politie gebruikte traangas om hen uiteen te jagen. Volgens de activisten werd ook gebruik gemaakt van rubberkogels.