Spoorloos-journalisten Bolt en Follender waren 'ernstig in gevaar'

Spoorloos-presentator Derk Bolt en cameraman Eugenio Follender zijn tijdens hun ontvoering "ernstig in gevaar geweest", zegt Bolt vrijdagavond in de Colombiaanse stad Cúcuta. Bolt begon met de persconferentie "een heel mooi moment" te noemen. "Want we staan nu in vrijheid voor jullie."

"We moesten voor ons leven vechten omdat we de jungle in moesten vluchten voor het leger", aldus Bolt. "Wij zijn jongens die wel een beetje kunnen lopen, maar niet zodanig dat we op gympen door de dichtgegroeide jungle kunnen lopen, voor uren achter elkaar."

Volgens Bolt gingen de twee in "overlevingsstand" toen ze door guerillabeweging ELN tegen hun wil werden meegenomen. "Wonder boven wonder hebben we het overleefd." Het moeilijkste moment was toen we moesten vluchten voor een helikopter van het leger, dat gebeurde op maandag."

"We waren erg bang, want je hebt geen idee welke kant het op gaat", zegt Follender. "Als je zoveel wapens om je heen hebt en je niet weet waar je aan toe bent, dan ben je gewoon heel erg bang."

"We hadden de eerste dag veel spijt, maar het heeft geen zin om spijt te hebben", aldus Bolt. Daarna ging de knop om bij de journalisten. "We eten dat verschrikkelijke eten wel en drinken dat verschrikkelijke water wel. We houden zo de moed erin", zegt Bolt. Vooral humor tussen beiden was erg belangrijk om het vol te houden de afgelopen dagen, zegt Follender.

De mannen proberen zo snel mogelijk terug te keren naar Nederland. "Een keer loop je tegen de lamp, deze lamp was wel erg heet. Dat hoeven we niet meer over te doen." Wel zeggen ze beiden terug te zullen keren naar Colombia.

Verdacht

De Nederlanders zeggen dat ze door de guerillabeweging aanvankelijk voor medewerkers van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA werden gezien. Dat de programmamakers camera's en andere apparatuur bij zich hadden, vonden de ELN-strijders verdacht.

Het ELN suggeert in een persverklaring dat de ontvoering de Nederlanders bespaard had kunnen blijven, als ze hun aanwezigheid in het territorium van de guerrillabeweging kenbaar hadden gemaakt. Elke onbekende die er verschijnt, wordt aangehouden, verklaarde de guerrillabeweging, want het ELN moet zich beschermen tegen aanvallen van het leger en paramilitaire groepen.

Versalles

Bolt en Follender lieten eerder al weten het naar omstandigheden goed te maken. De journalisten werden ontvoerd in het dorp Versalles, in de gemeente El Tarra. Bij de politie en een autoverhuurbedrijf in het land vroegen ze nog naar de omstandigheden in het gebied, daar werd hun niet verteld dat ze niet richting El Tarra konden gaan. 

Eerst dacht het duo dat ze te maken hadden met een "roofoverval", zegt Bolt tegen het Colombiaanse radiostation Caracol. Gewapende mannen vroegen om hun camera. Daarna werden ze meegenomen door de militanten. Ze moesten enige uren lopen voordat ze bij een huis waren. Op de tweede dag werden ze wederom verplaatst.

Op dag drie moesten beide mannen ongeveer veertien uur lopen. Het leger was in de buurt en daarom zijn ze diep de jungle in gebracht. Bolt zou enige keren zijn gevallen tijdens die tocht en liep daardoor verwondingen op aan zijn borst. Het duo is volgens de radiozender met respect behandeld.

Lees meer over:
Tip de redactie