Oud-minister Frankrijk voert parlementariërs Macron aan

De voormalige Franse minister Richard Ferrand gaat de parlementariërs aanvoeren van de LREM-beweging van Emmanuel Macron. Zij verkozen Ferrand zaterdag tot hun fractieleider in de Nationale Vergadering, de Franse Tweede Kamer.

"Ik bedank de afgevaardigden voor hun vertrouwen", schreef de 54-jarige Ferrand in een verklaring. Hij voegde daaraan toe dat de beweging van Macron het aan het volk verplicht is om succesvol te zijn. "De Fransen hebben geen boodschap aan goede bedoelingen. Ze willen resultaten."

De overstap van de voormalige socialist van het kabinet naar het parlement is opvallend. Ferrand sloot zich al in een vroeg stadium aan bij Macron en kreeg uiteindelijk een ministerspost toegeschoven. Hij verliet de regering vorige week nadat hij in opspraak was geraakt vanwege een vastgoedaffaire.

De kwestie bleek zijn benoeming tot aanvoerder van de parlementsfractie niet in de weg te staan. Ferrand kreeg bij de stemming de steun van 306 parlementariërs van La République en Marche. Twee partijgenoten onthielden zich van stemming. Veel LREM-politici zijn nieuwkomers in de politiek.

Lees meer over:
Tip de redactie