Spoorloos-presentator Derk Bolt en zijn cameraman Eugenio Follender zijn vrijdag vrijgelaten. Dat meldt de Colombiaanse guerrillabeweging ELN, die de twee sinds zaterdag vasthield, op Twitter. De plaatselijke politie bevestigt het bericht.

De ELN schrijft dat de twee in "perfecte conditie" zijn. De Colombiaanse radiozender RCN meldde de vrijlating ook en schrijft dat Bolt en Follender zijn overgedragen aan de humanitaire missie die hun ontvoering onderzoekt. De militaire operaties die momenteel gaande zijn in het gebied zouden zijn stopgezet vanwege de vrijlating.

KRO-NCRV zegt tegen NU.nl dat de omroep de vrijlating nog niet kan bevestigen. Ook het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft nog geen bevestiging gekregen. Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders zei donderdag wel dat de berichten die de ELN op Twitter verspreidt, authentiek zijn.

BBC-correspondent Natalio Cosoy en El País-correspondent Franscesco Manetto melden vrijdagavond op Twitter dat de politie in de plaats Tibú, dichtbij de plaats El Tarra, waar de twee werden ontvoerd, bevestigt dat Bolt en Follender veilig zijn. Ze zouden samen met de politie, de plaatselijke bisschop en de burgemeester van El Tarra op weg zijn naar Tibú.

Onveilig gebied

Dinsdag liet het ministerie weten dat de twee "tegen hun zin" werden vastgehouden. Ze zouden in de noordelijke deelstaat Norte de Santander zitten, maar ELN heeft geen details naar buiten gebracht over de precieze locatie. Volgens de Colombiaanse krant El Tiempo zaten de twee sinds zaterdag vast bij het linkse ELN, het Nationaal Bevrijdingsleger.

Bolt en Follender in de noordelijke deelstaat Noord-Santander, in de buurt van de grens met Venezuela. Het is een bergachtig gebied, dat als onveilig wordt betiteld door de aanwezigheid van meerdere gewapende groepen, waaronder de ELN. 

De twee programmamakers waren in het land op zoek naar een biologische moeder van een Nederlander die ter adoptie was afgestaan. Op Twitter liet de Colombiaanse nationale ombudsman weten te proberen te helpen bij het vrij krijgen van de programmamakers. De Colombiaanse autoriteiten eisten direct de onmiddellijke vrijlating van de journalisten.