EU verhoogt steun aan Libische kustwacht

Meer schepen en training van de Libische kustwacht moeten ervoor zorgen dat het aantal verdronken migranten in de Middellandse Zee afneemt. De EU-regeringsleiders besloten daarom vrijdag op hun top in Brussel hier meer geld en energie in te steken.

Dit jaar zijn al zeker 1.700 mensen verdronken. "We moeten definitief een einde maken aan deze tragedie", zei EU-president Donald Tusk.

Tot nu heeft de EU 110 Libiërs opgeleid. Dat moeten er snel meer worden, omdat de toestroom van de vooral economische migranten die vanuit Libië de oversteek naar Italië wagen groot blijft.

Sommige lidstaten komen nog altijd niet allemaal over de brug om mee te betalen aan de operatie. "De leiders zullen er alles aan doen om beter te coördineren en Italië te helpen", aldus Tusk.

Amnesty International had de EU vooraf opgeroepen de samenwerking met Libië op te zeggen. Teruggestuurde migranten wacht in vrijwel alle gevallen illegale detentie, marteling en verkrachting, aldus de mensenrechtenorganisatie.

Samenwerking

Versterking van de samenwerking met Noord-Afrikaanse landen op het gebied van zoek- en reddingsacties heeft een "hoge prioriteit", besloten de leiders verder. Ook de inspanningen om Afrikaanse landen ertoe te brengen migranten tegen te houden en terug te nemen moeten omhoog. Dit jaar zijn tot nu toe 4.400 migranten, met hulp van de VN, vrijwillig vanuit Libië naar hun land teruggekeerd. Dat waren er in heel 2016 zo’n 2.500.

"De vluchtelingencrisis is niet tijdelijk en vraagt om een antwoord met lange adem", zei de Franse president Emmanuel Macron.

Lees meer over:
Tip de redactie