Gevangenen in België mogen met goed gedrag om de week naar huis

Gevangenen die goed gedrag vertonen in België hoeven vanaf 6 juli nog maar om de week in de cel te zitten. Tot die noodmaatregel heeft minister Koen Geens (Justitie) besloten om de overbevolking in de gevangenissen terug te dringen.

De maatregel geldt volgens Belgische media niet voor gevangenen die zitten voor zedendelicten of in verband met terrorisme, noch voor wie een onvoorwaardelijke straf uitzit van meer dan tien jaar.

In de week dat de veroordeelde 'vrij\ is, kan hij naar huis. Alleen gevangenen die al bij eerdere verloven hebben bewezen dat ze zich aan de voorwaarden houden, komen in aanmerking. De gevangenisdirecteurs zijn al op de hoogte gesteld.

De Belgische regering, die regelmatig door mensenrechtenorganisaties op de vingers is getikt wegens de overbevolking in detentiehuizen, heeft al eens eerder zo’n noodmaatregel getroffen.

Volgens de statistieken (laatste cijfers van 2014) heeft België voor 9.592 gedetineerden plek maar verblijven er 11.769 personen. Het ministerie erkent dat de maatregel een doekje voor het bloeden is.

Lees meer over:
Tip de redactie