De brand in de woontoren in Londen, waarbij tot nu toe 79 mensen om het leven kwamen, is ontstaan in een defecte koelkast met vriesvak. Dat maakt de politie Londen vrijdagochtend bekend.

Volgens politiechef Fiona McCormack voldeden daarnaast de isolatie en tegels van de gevel niet aan de brandveiligheidseisen. De politie kijkt daarom of er sprake is van dood door schuld en benadrukt dat de brand dus niet opzettelijk is aangestoken.

De koelkast die de brand veroorzaakte is van het type Hotpoint FF175BP van Whirlpool. Het apparaat zal volledig onderzocht worden. "Dit product, gemaakt tussen 2006 en 2009, is nooit teruggeroepen", aldus minister van Zaken Greg Clark. "Ik heb het bedrijf duidelijk gemaakt dat ik verwacht dat zij alle producten zonder vertraging vervangen als blijkt dat er een gevaar is bij het gebruik."

Whirlpool heeft mensen met een Hotpoint-koelvriescombinatie met de modelnummers FF175BP of FF175BG gevraagd om zich te melden. 

Of de betreffende koelkasten ook in Nederland zijn verkocht is nog onbekend. ''Op dit moment worden ze hier niet verkocht, we onderzoeken of dat in het verleden misschien wel is gebeurd. We zijn er druk mee bezig, meer kan ik er op dit moment niet over zeggen'', aldus een woordvoerster van Whirlpool Nederland.

Onduidelijkheid

De brand ontstond 14 juni in de Grenfell Tower, een recent gerenoveerde flat van 24 verdiepingen in het westen van de stad. Zeker 79 mensen overleefden de brand niet, maar het is niet uitgesloten dat er nog meer slachtoffers zijn gevallen. Er is namelijk veel onduidelijkheid over hoeveel mensen tijdens de brand in de toren zijn achtergebleven. 

De Britse premier Theresa May kondigde eerder een grootschalig onderzoek naar de brand aan. Er wordt haar verweten dat de nazorg voor de slachtoffers tekort schoot. May verontschuldigde zich hier afgelopen woensdag voor en beloofde zich persoonlijk in te zetten om te zorgen dat alle problemen werden opgelost.