Arabische landen stellen Qatar 13 eisen om crisis te beëindigen

Vier van de landen die onlangs de diplomatieke banden met Qatar verbraken, hebben het Golfstaatje 13 eisen gesteld waaraan het moet voldoen om de crisis in de kiem te smoren. 

Egypte, de Verenigde Arabische Emiraten, Bahrein en Saudi-Arabië eisen onder meer het sluiten van televisiestation Al Jazeera, dat zou bijdragen aan de instabiliteit van de regio en zou dienen als propagandamiddel voor islamisten.

Al Jazeera betitelt de eis als een poging de vrijheid van meningsuiting in de Golfstaten te onderdrukken en weigert te stoppen met haar werkzaamheden.

Ook moet Qatar de banden met Iran verminderen, en een Turkse militaire basis in het land sluiten. De Turkse minister van Defensie Fikri Isik liet vrijdagochtend weten hier afwijzend tegenover te staan. Volgens Isik zou Turkije zijn aanwezigheid in Qatar zelfs kunnen versterken.

Uitlevering

Daarnaast wordt van Qatar geëist om de banden met terroristische organisaties als de Moslimbroederschap, Hezbollah, al-Qaida en Islamitische Staat te verbreken. In Qatar verblijvende personen die op een terrorismelijst van een van de landen staan moeten worden uitgeleverd. 

De landen geven Qatar, dat nog niet op de lijst heeft gereageerd, tien dagen om aan de eisen te voldoen. De Qatarese minister van Buitenlandse Zaken gaf maandag aan niet met de staten te willen onderhandelen als zij hun economische en diplomatieke maatregelen niet opheffen. 

Boycot

Saudi-Arabië, Egypte, Bahrein, Jemen, de Verenigde Arabische Emiraten en Libië maakten 5 juni bekend de diplomatieke banden met Qatar te verbreken. Volgens de landen zou Qatar terroristische groeperingen als Hamas, Al-Qaida en de Egyptische Moslimbroederschap ondersteunen. Dat zou bijdragen aan de onrust in de regio. Qatar verwerpt deze beweringen.

Lees meer over:
Tip de redactie